2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Hamilton az új csúcstartó

Lewis Hamilton, minden idők legeredményesebb F1-es pilótája (Fotó: MTI/EPA)

Lewis Hamilton, minden idők legeredményesebb F1-es pilótája (Fotó: MTI/EPA)

Legutóbb beállította, most a Portugál Nagydíjon pedig meg is döntötte a mindenkori Formula–1-es futamgyőzelmi rekordot Lewis Hamilton, aki zűrzavaros kezdés után könnyed győzelmet aratott egy új pályán.

A dél-portugáliai Portimão közelében 12 éve épített versenypálya ugyanis bár nagy elismerésnek örvendett a nemzetközi versenyszférában, F1-es futamot eddig még nem rendezett, és idén is csak a járvány miatt, beugróként kapott helyet a naptárban. A mezőny tagjai nagy kihívásra leltek a nagy szintkülönbségeken, a beláthatatlan kanyarokat tartalmazó aszfaltcsíkon, amelyen 24 év után először tért vissza a sorozat Portugáliába.

A rajt mindenképpen emlékezetessé teszi az itteni első futamot, hiszen nagy kavarodást hozott, amiben a verseny elején enyhén szemelő esőnek is szerepe volt: Valtteri Bottas megelőzte Hamiltont a brit egy hibája után, ám mindkettőjük mellett elment Carlos Sainz, aki a 7. helyről vett álomrajtot a McLarennel. Sainz a 6. kör kezdetéig vezetett, ekkor a soraikat rendező Mercedesek felemésztették a spanyolt, az első helyet azonban az utólag érthetetlen tempóhiányra panaszkodó Bottas is csak a 19. körig tudta őrizni. Hamiton ekkor simán elment mellette a célegyenes végén, onnantól pedig vissza sem nézett, és a jobb lábának hajrában történő begörcsölése sem vetette vissza. 25 másodperces előnnyel kényelmesen szerezte meg 92. győzelmét, ezzel maga mögött hagyta Michael Schumacher rekordját, és ebben a mutatóban immár ő az F1 valaha volt legsikeresebb versenyzője.

Lewis Hamilton érthetően repesett az örömtől (Fotó: Beta/AP)

Lewis Hamilton érthetően repesett az örömtől (Fotó: Beta/AP)

Max Verstappen már mondhatni szokásosan behozta a dobogó alsó fokára a Red Bullt, miközben csapattársa, Alexander Albon a pontszerzésről is lemaradt, így egyre inkább inog a helye a jövő évre. Hasonló kontraszt látszott a Ferrari versenyzői között is, ahol Charles Leclerc remek 4. helyet szállított a szenvedő istállónak, míg Sebastian Vettel, aki a hétvége során elismerte, hogy csapattársa másik ligában autózik hozzá képest, csak a 10. lett.

Ötödikként ért célba, így monzai győzelme után idei második legjobb eredményét jegyezte Pierre Gasly, míg a rajt sztárja, Sainz végül egy hatodik helyet mentett. Különös figyelem szegeződött az immár a futamrészvételi rekordot tartó Kimi Räikkönenre is, aki az első körben tíz helyet javított, végül viszont éppen lecsúszott a pontszerzésről az Alfa Romeóval.

A Portugál Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:29:56,828, 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +25,5 másodperc hátrány, 3. Max Verstappen (holland, Red Bull) +34,5, 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +1:05,3, 5. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) +1 kör stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 265 pont, 2. Bottas 179, 3. Verstappen 162, 4. Ricciardo 80, 5. Leclerc 75, stb. Csapatok: 1. Mercedes 435 pont, 2. Red Bull 226, 3. Racing Point 126, 4. McLaren 124, 5. Renault 120 stb.

MOTOGP

Olasz siker, japán dráma

A MotoGP mezőnye maradt az aragóniai pályán, ahol ezúttal a közeli városról elnevezett Terueli Nagydíjat futották. Mint azt idén tapasztaltuk, még a duplázó versenypályákon is képesek alakulni az erőviszonyok egyik hétvégéről a másikra, és ezúttal is valaki olyan emelkedett ki, aki eddig még nem volt a rivaldafényben. A hétvége sztárja az LCR-nél 2019-es Hondát vezető Takaaki Nakagami volt, aki még dobogón sem állt, ám mivel egyedüliként az eddigi összes versenyt a legjobb tíz között fejezte be, lesipuskásként ott leselkedett a bajnoki tabella 5. helyén. Szombaton eljött Nakagami nagy napja, aki 16 év után először szerzett rajtelsőséget Japánnak.

A futam azonban fájdalmas és gyors kijózanítást hozott Nakagami számára, aki megtartotta a vezetést a rajtnál, ám négy kanyar után hibázott, és eldobta a motort. Az élre Franco Morbidelli tört, akit végig Álex Rins üldözött, de az olasz képes volt biztonságos előnyt őrizni vele szemben egészen a leintésig, így a Petronas Yamaha versenyzője megszerezte idei második győzelmét. A Suzuki újabb dupla dobogót gyűjtött, hiszen Rinst a stabilitás királya, Joan Mir követte. Az előző két futamhoz hasonlóan ismét komoly tempóban zárkózott fel a dobogós helyekre Álex Márquez, ám ezúttal a 4. helyen haladva elesett, még sötétebbé téve a Honda jól induló hétvégéjét.

A bajnoki élmezőny többi tagja ezúttal sem remekelt, Maverick Viñales a 6., Fabio Quartararo 8., a Ducatival rendszeresen küszködő és immár a bajnoki címről is lemondó Andrea Dovizioso pedig csak a 13. lett Egyedül a Petronas Yamaha versenyzői szereztek már idén egynél több győzelmet, ám a bajnokságban mégis a még győzelem nélkül álló Mir növelte előnyét. Három futam van hátra, és még minden teljesen nyitott!

A kisebb kategóriákban ismételni tudott az egy héttel korábbi győztes: a Moto2-ben Sam Lowes, a Moto3-ban Jaume Masia nyert.

A Terueli Nagydíj végeredménye: 1. Franco Morbidelli (olasz, Petronas Yamaha) 41:47,652, 2. Álex Rins (spanyol, Suzuki) +2,2 másodperc hátrány, 3. Joan Mir (spanyol, Suzuki) +5,3, 4. Pol Espargaro (spanyol, KTM) +10,2, 5. Johann Zarco (francia, Avintia Ducati) +12,9 stb.

A világbajnokság állása: 1. Mir 137 pont, 2. Quartararo 123, 3. Viñales 118, 4. Morbidelli 112, 5. Dovizioso 109 stb.