2024. április 26., péntek

Mikor forduljunk gasztroenterológushoz?

Az emésztőrendszer panaszaira sokszor az endoszkópos vizsgálat adhat választ

A gasztroenterológia a belgyógyászat részét képező orvosi szakterület, amely az emésztőrendszerrel és annak betegségeivel foglalkozik. Ide tartoznak a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és a vastagbél, illetve a máj, a hasnyálmirigy, az epe és az epevezeték betegségei. Ha azt tapasztaljuk, hogy megváltozik az emésztésünk, huzamosabb ideje székrekedéssel küzdünk, illetve hasi fájdalmat érzünk, érdemes felkeresni az orvosi rendelőt. A részletekről dr. Horváth Militicsi Szabolcs gasztroenterológussal beszélgettünk.

– A gasztoroenterológus újabb megnevezése a gasztroentero-hepatológus. Ez jelzi, hogy nemcsak az emésztőcsatornával és annak szerveivel foglalkozunk, hanem a járulékos részeivel is, a máj és a hasnyálmirigy problémáival is. Leggyakrabban az emberek a gyomrukra panaszkodnak: émelygésre, hányingerre, tompa fájdalomra. Ilyen esetekben közelebbről is meg kell vizsgálni a pácienst. A gyomorban vannak védelmező és ártó tényezők. A védelmező tényező a kapilláris érrendszer, vagyis azok az utak, amelyeken a fehérvérsejtek közlekednek. Ide tartoznak bizonyos hormonok is, például az ösztrogén. A gyomor nyálkahártyája is védelmet nyújt, ezt egy mucus nevű réteg fedi, amely további védelmet nyújt. Ha ez elvékonyodik, panaszok léphetnek fel, a Helicobacter pylori baktérium elszaporodhat ebben a nyálkarétegben, ahol ureázt termel. Ez gyomorpanaszokat, akár fekélyt is okozhat. Általában azt szokás elsőként megvizsgálni, hogy jelen van-e a Helicobacter a szervezetben. Mindezt a székletmintából lehet kideríteni. Ha pozitív eredménye van a vizsgálatnak, akkor igyekszünk ezt a baktériumot kiirtani egy ötös kombinációjú gyógyszercsoporttal. Az ártó tényezők közé tartoznak a fűszeres ételek, a tömény italok fogyasztása és a dohányzás. Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak gyomorbántalmat, akár fekélyt is. Ezek a szalicilsav-származékok, például az Aspirin vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint a Diclofenac. Általában a fekélyek mögött az áll, hogy a pánciens ellenőrzés nélkül szedi a gyógyszereket az ízületi fájdalmak enyhítésére. Stressz hatására több sav termelődik a gyomorban, az állandó stressz miatt pedig gyomornyálkahártya-gyulladás alakulhat ki. Ennek talaján képződhet a fekély.

– A gyomor és a nyelőcső között egy gyűrűs izom található. Ha ez meglazul, a gyomorsav a nyelőcsőbe juthat. Ez a reflux. Ilyenkor a páciens égető érzést tapasztalhat a nyelőcsövében étkezés közben. Ha sérv alakjában a gyomor egy része átjut a mellkasba, az fájdalommal járhat, mivel közel van a szív, és ez aritmiát is okozhat. A vastagbél- és a végbélkarcinóma megelőzésében nagy szerepe van a gasztroenterológusnak.

Hogyan lehet megelőzni ezeket a betegségeket?

– Jó, ha az ember tisztában van azzal, hogy az elődeinek milyen betegségei voltak, mivel sok betegség öröklődik. A helytelen életvitel előbb-utóbb megbosszulja magát. A helytelen és rendszertelen táplálkozás, a stressz, dohányzás, alkoholfogyasztás és a mértéktelen kávéfogyasztás következményekkel jár. A legtöbben nem veszik komolyan, ha egyre gyakrabban tapasztalják a székrekedés tüneteit, vagy ha nyomokban vért látnak a székletükben. Oda kell figyelni ezekre a tünetekre, és idejében orvoshoz fordulni.

Ha már megvan a baj, hogyan készüljön fel a páciens a vizsgálatra?

– Ha a gasztroentro-hepatológus úgy látja, hogy a betegnek további kivizsgálásokra van szüksége, a páciensnek félre kell tennie a félelmeit, vállalnia kell a vizsgálatot. A vizsgálatok közül a legpontosabb eredményt az endoszkópos vizsgálatok, vagyis a gyomor- és végbéltükrözés adják. Ezeknél nemcsak szakorvosra van szükség, hanem gyakorlott nővéri segítségre is. A páciensnek mindenképp át kell esnie a vizsgálaton, hogy megnyugtató választ kapjon az állapotával kapcsolatban.