2024. április 26., péntek

Az új kormány összetételéről dönt a Szerb Haladó Párt

Elnökségi ülést tart a Szerb Haladó Párt, majd – a korábbi bejelentések szerint –, közzéteszik az új kormány összetételét. A Tanjug értesülése szerint Aleksandar Vučić elnök korábban olyan kijelentést tett, miszerint ezen az ülésen véglegesen határoznak arról a három, négy vitás kérdésről, ami miatt eddig nem ismertették az új kormány összetételét. Azt igérte, hogy párton kívüli emberek, és más pártokból érkező káderek is helyet kapnak az új végrehajtó szervben.

Ana Brnabić kormányalakító a bejelentések szerint október 28-án, szerdán ismerteti a köztársasági parlamentben az új kormány és a kormányfői kabinet tagjait, és ekkor tartja székfoglalóját is.

Amennyiben a szerbiai köztársasági parlament elfogadja a javaslatot, az új kormányban 21 minisztérium lesz, hárommal több, mint az előző ciklusban. Eszerint lesz családpolitikai, falupolitikai, valamint emberi- és kisebbségi jogi minisztérium.

Médiatalálgatások szerint az egészségügyi tárca élén nem lesz változás, Zlatibor Lončar marad továbbra is a pozícióban. Nela Kuburović igazságügyi minisztert Maja Popović válthatja, aki eddig a Biztonsági-információs Ügynökségben végzett jogi feladatokat. Mladen Šarčević oktatási miniszter állítólag távozik majd posztjáról, Gordana Čomić pedig az emberi- és kisebbségi jogi tárca vezetője lesz...