2024. április 26., péntek

Ünnepi bemutatkozás

Történelmi megemlékezés és gyermekegyüttesek gálaműsora Topolyán

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Közép-bácskai Népművészeti Fesztiváljának harmadik állomása, a gyermekegyüttesek gálaműsora keretében csütörtökön este Tomik Nimród történész, a Fokos zenekar és Hajvert Ákos közreműködésével Topolyán megemlékeztek az 1956-os forradalom évfordulójáról is.

Fotó: Herceg Elizabetta

Fotó: Herceg Elizabetta

A Kodály-központban szeptemberben a Fokos zenekar és a Csörgő citerazenekar közös koncertjével és Ágoston Andrea szőtteseinek kiállításával nyitották az évadot, majd egy hétre rá a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom műsorára és a Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál gálaműsorára került sor. Október 10-én tizedik alkalommal szervezték meg a vajdasági szintű Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemlét.

A művelődési központ gyermekcsoportjait a járványhelyzet miatt tavaly karácsonykor láthatta legutóbb a közönség. A nagy érdeklődés miatt a mostani gálaműsort két részben tartották meg a színházteremben. Az első részben a legkisebbek, az óvodások és alsósok mutatkoztak be, valamint a felsős énekcsoport, a másodikban pedig a felsősök, a kishegyesi vendégegyüttes és a gyermek-citerazenekar. A Csiripiszli énekcsoport és táncegyüttes, a Kisvirgonc táncegyüttes és Cinegék citerazenekar mellett az Aurora Beszédművészeti Műhely tagjai is felléptek, Dancsó Emma, Szabó Vilmos, Alács Varró Emese, Benei Rebeka és Szabó Rebeka mondott el egy-egy verset.

A műsor vendégei a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületből érkeztek: a Cselefendi táncegyüttes tagjai felsős tanulók, akik bukovinai táncokat adtak elő.

Az ünnepi műsort megtisztelte jelenlétével Szatmári Adrián községi elnök, Mentus Lívia, a községi tanács tagja és Tomik Nimród, a községi képviselő-testület elnökhelyettese. A rendezvény megvalósulását Topolya község önkormányzata és helyi közössége, a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma és a Művelődési Ház támogatta.