2024. április 26., péntek

Nem kell visszamenőleg fizetni a bérleti díjat

Topolyán folyamatban van a sírhelyek digitális nyilvántartása – A Keleti temetőben is működik a hűtőkamra

Sokan méltatlankodtak a közelmúltban Topolyán amiatt, mert hozzátartozóik sírhelyén kifüggesztett értesítéseket találtak. Ezekben a Komgrad Kommunális Közvállalat felhívja a polgárok figyelmét, hogy jelentkezzenek a közvállalatban, és rendezzék a sírhely bérlésével kapcsolatos ügyet, többek között azon szándékukat, hogy bérlik-e továbbra is az adott helyet. A témával kapcsolatban kérdeztük Domány Dudás Dianát, a közvállalat igazgatónőjét.

Jelenleg is folynak a munkálatok a Keleti temetőnél (Kiss Zoltán felvétele)

Jelenleg is folynak a munkálatok a Keleti temetőnél (Kiss Zoltán felvétele)

– Az elmúlt években fokozatosan igyekeztünk javítani a két topolyai temető állapotán, karbantartásán. Így került sor a járófelületek betonozására, a kápolnák teljes körű felújítására, meszelésére, a padlózat, a berendezés, a szanitáris csomópontok felújítására. Kamerás megfigyelőrendszert telepítettünk az esetleges rongálások megakadályozása érdekében. A Keleti temetőben folyamatban van a kerítés építése, hogy zárni tudjuk végre ezt a temetőt is. Bővítettük az urnafalat is, mindkét temetőben elkészült tíz-tíz kétszemélyes kripta, a Nyugatiban jelenleg épül öt kétszemélyes és öt négyszemélyes kripta. A nagy nyári melegek szükségessé tették a hűtőkamrák elhelyezését is, amelyek már mindkét topolyai temetőben ingyenesen igényelhetők. Jövőre kerül sor a kápolnák tetőszerkezetének javítására. Sokan érdeklődtek, hogy miért nincs vasárnap temetés. A községben működő egyházak kérésének tettünk eleget ezzel a határozattal. Időközben most jutottunk oda, hogy végre feltérképezzük, melyik sírhely mely bérlőhöz tartozik. Ez a törvény szerint az egész országban úgy történik, hogy a sírhelyért bérleti díjat kell fizetni, amit az önkormányzati határozat értelmében legfeljebb húsz évre lehet hosszabbítgatni. Nehéz lett volna a több mint hétezer sírhely bérlőjének keresgélése – főleg, ha tudjuk, hogy sokan vidéken, külföldön tartózkodnak– ezért folyamodtunk ahhoz, hogy a sírhelyekre helyezzük ki az értesítéseket. Egyébként előtte körbenéztünk a szomszédos községekben és láttuk, hogy nem célravezető csak kifüggeszteni egy értesítést az önkormányzat hirdetőtáblájára, mivel sokkal kevesebb emberhez tudna eljutni. Hangsúlyoznám, hogy csak azokra a sírhelyekre került értesítés, amelyekről semmilyen adatunk nem volt, viszont lejárt a bérleti szerződésük.

 Mit kell tennie annak, aki megtalálja ezt az értesítést? Mennyibe kerül a bérleti díj, mennyit számolnak fel visszamenőleg?

– Ez az értesítés nem jár szankciókkal, nem fogjuk elvenni senkitől a sírhelyet, viszont a bérlőknek is eleget kell tenniük törvényes kötelezettségüknek. Mi abban tudunk a segítségükre lenni, hogy visszamenőleg nem kérünk bérleti díjat, és az önkormányzati határozatban előírt nem túl magas árat, ami az egyszemélyes sírhelyek esetében tíz évre 2500 dinár, akár több részletben is törleszthetik. Ez mindenképpen az első lépés ahhoz, hogy végre feltérképezhessük és digitalizálhassuk a temetők, a sírhelyek adatait. Ez nemcsak a bérleti díjak miatt fontos, hanem azért is, hogy tudjuk, ki hol nyugszik, és felvilágosítást, segítséget is tudjunk adni a jövőben azoknak, akik keresik valamelyik hozzátartozójuk, ismerősük sírhelyét. Lehet, hogy egyeseknek ez az intézkedés most furcsának tűnik, de egyszer rendet kell tenni e téren is, és úgy gondolom, hogy rövid időn belül ez nálunk is természetessé fog válni.

Mi történik azokkal a sírhelyekkel, amelyeknek a bérlői ezek után sem jelentkeznek, mert vagy külföldre költöztek, vagy már nincs élő hozzátartozó, aki rendezné a sírhelyet?

– Mindenképpen szeretnénk elkerülni azt a módszert, amit más önkormányzatokban alkalmaznak ilyen esetekben, hogy exhumálják az elhagyott sírhelyekben nyugvókat, és egy közös sírba temetik őket, ezért valószínűleg meghosszabbítjuk a jelentkezés lehetőségét, megpróbáljuk elérni a hozzátartozókat. Tudni kell azt is, hogy korlátozva van a temetkezési helyek száma. Tehát nem tarthat a helyzet a végtelenségig.

Az egyre fogyatkozó temetési terület kérdésére megoldás lehet a hamvasztás. Milyen az igény erre a temetkezési módra?

– Mint említettem, Topolyán már bővítettük az urnafalat, sőt Bácskossuthfalván is igény mutatkozott erre. Éppen szeptember folyamán került átadásra az ottani temetőben. Elmondhatom, hogy annak ellenére, hogy még sokan ragaszkodnak a hagyományos temetkezési formákhoz, az utóbbi időben érezhető a hamvasztásos eljárás iránti fokozottabb érdeklődés. Ami a temetkezési költségek ránk eső részét illeti, a koporsós temetkezés költségének körülbelül a felét teszi ki.