2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

BL-csata után városi derbi

A Fradi a barcelonai túra után az ősi rivális Újpestet fogadja

Egy hete még arról írtunk, a Ferencváros Kisvárdán készül a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-debütálásra. Nos, a bajnoki jól sikerült, a 2:0-s főpróbát azonban egy súlyos, 5:1-es vereség követte a Camp Nouban.

Ugyanakkor a zöld-fehérek nem vallottak szégyent, Tokmac Nguen kifejezetten látványosan és eredményesen futballozott, ha a norvég szövetség eddig nem hívta meg a válogatottba, most biztosan felfigyelt rá. Szerzett egy lesgólt, előkészített egy nagy helyzetet (amelyből Isael kapufát lőtt), kiharcolt egy tizenegyest, és kiállították róla a spanyolok 102-szeres válogatott, világ- és Európa-bajnok védőjét, Gerard Piquét.

Egy ilyen tempójú meccs és egy vereség után persze kérdés, milyen fizikai és lelkiállapotban térnek haza a játékosok, akikre szombaton igazi derbi vár az Újpest ellen. A lilák egy hete a Mezőkövesd legyőzésével megszerezték harmadik győzelmüket, és arra készülnek, hogy végre megszakadjon az ősi rivális elleni rossz széria. Legutóbb ugyanis lassan öt éve, 2015. december 12-én sikerült nyerniük a Fradi ellen (akkor 1:0-ra idegenben), azóta 14 tétmeccsen nem sikerült felülmúlniuk a riválist.

A felek most 230. élvonalbeli mérkőzésükre készülnek, a mérleg a Fradi felé billen: 106 győzelem és 62 döntetlen mellett mindössze 61-szer szenvedtek vereséget, a gólkülönbség 424:314 a zöldek javára.

A Fehérvár megőrizte második helyét, noha csak egy 2:2-es döntetlenre futotta az erejéből a Honvéd ellen. Javítani most a gyengén rajtoló tavalyi 4. Mezőkövesd otthonában lehet, de az biztos, hogy Kovács István nélkül. A válogatott középpályás legutóbb szeptember 20-án, a Tiszaföldvár elleni magyarkupa-mérkőzésen lépett pályára, azóta sérülés miatt nem számíthatott rá Márton Gábor vezetőedző. A játékos a nyári ülőideg-gyulladásból ugyan felgyógyult, de most a bal térdével akadtak problémák. Kisebb műtéten esett át, mindez azt jelenti, hogy mire végez a rehabilitációs munkával, addigra az őszi szezon is véget ér.

A Honvéd ugyanakkor erősödött, kedden ugyanis megállapodott a nyolcszoros válogatott csatár Eppel Mártonnal, aki 2017-ben bajnok és gólkirály volt a kispestiekkel. A támadó 2018-tól másfél évig a kazah Kajrat Almati játékosa volt, ahol 41 bajnokin 19-szer volt eredményes. 2020 januárjában a belga Cercle Brugge-ben folytatta pályafutását, ahol nyolc meccsen egy gólig jutott, szerződése azonban június 30-án lejárt. Bár hónapok óta nem volt csapata, és azóta a Budapest Honvédnál edzett, csak most írta alá új, 2021. december 31-éig szóló szerződését.

Azért jöttem ide, hogy a Honvédot segítsem, gólokkal, jó játékkal, győzelmekkel. Kell még egy kis löket a csapatnak, lehet még továbbfejlődni, és azon leszek, hogy amit én tudok, abból a maximumot tegyem hozzá a csapat játékához” – idézte a támadót a klub hivatalos honlapja.

A kispestiek szombaton a meglepetéscsapat Pakshoz látogatnak: a Tolna megyei együttes úgy jött fel a harmadik helyére, hogy az első négy fordulót követően mindössze egy pontja volt, de Bognár György kinevezésével az MTK és a Diósgyőr után legutóbb a Zalaegerszeget is legyőzte 3:1-re.

Az újonc Budafok is belehúzott, legutóbbi két mérkőzését megnyerve már a negyedik, vasárnap Zalaegerszegen folytathatja a menetelését. A felek legutóbb 2018/19-ben az NB II.-ben futottak össze, akkor a ZTE otthon 4:1-re, idegenben 3:2-re győzött.

Az MTK négy nyeretlen (sőt, három vesztes) meccs után egyszer csak magára talált, és váratlanul 3:0-ra leiskolázta a Puskás Akadémiát Felcsúton. Akkor a középpályás Balázs Benjámin azt nyilatkozta, ez a siker önbizalmat adhat a csapatnak. Nos, a hétvégén a Kisvárda ellen meglátjuk, így lesz-e. A felcsútiak pedig sorozatban két vereség után a tök utolsó, immáron négyes vereségi szériánál járó Diósgyőr otthonában javíthatnak.

A 8. forduló programja

Október 24., szombat: MTK–Kisvárda (14.45), Paks–Honvéd (17), Ferencváros–Újpest (19.30). Október 25., vasárnap: Zalaegerszeg–Budafok (14.30), Mezőkövesd–Fehérvár (17), Diósgyőr–Puskás Akadémia (19.30).