2024. április 26., péntek

Ötvenhat lyukas zászló a Kárpát-medence 56 pontján

A Rákóczi Szövetség Gloria Victis emlékünnepségét online több ezer középiskolás kísérte figyelemmel

A Rákóczi Szövetség a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködésben az elmúlt három évtizedben minden évben megszervezte a Gloria Victis 1956 emlékünnepségét, többezer Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista részvételével. Október 22-én délután az 1956-os forradalom bölcsőjénél, a műegyetemi aulai ünnepséggel vette rendszerint kezdetét az állami megemlékezés. Ezt követően az esemény fénypontját a történelmi útvonalon, a Műegyetemtől a Bem térre tartó fáklyás felvonulás jelentette. Idén a közös ünneplés elmaradt, de a szándék, hogy az ’56-os fiatalok világraszóló szabadságküzdelmét továbbadják a mai fiataloknak, megmaradt, és online ünnepséget szerveztek, amelyet a magyar közmédia is közvetített, és a Kárpát-medence 300 középiskolájában több ezer diák online kísérte figyelemmel a történéseket.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az ünnepségen elmondta, hogy az 1956-os események az öröm és a remény megtapasztalását jelentették. Kötelesség emlékezni az akkori fiatalokra, akik világraszóló tetteket vittek véghez, és kimondták, hogy szabadok akarnak lenni – emelte ki és bejelentette, azzal nem szakad meg a Gloria Victis hagyományos megemlékezés, hogy idén nem szervezték meg a fáklyás felvonulást. A szervezet a jövőben is meg kívánja ezt tartani egyfelől a hősök tiszteletére, másfelől a Kárpát-medence fiataljainak összefogása céljából.

A délvidéki fiatalok évek óta részt vesznek Budapesten a Gloria Victis 1956 emlékünnepségen. A világjárvány miatt most ez elmaradt ugyan, de több középiskolában is rendhagyó történelemórákat tartottak. Zentán a Gimnáziumban Homolya Ákos, a Rákóczi Ifjúsági Szervezet vezetője üdvözölte a diákokat, majd Pataki Tibor történelemtanár beszélt az 1956-os magyar forradalomról. A világpolitikai és a belpolitikai történések és összefüggések ecsetelését követően a nemzet összefogásáról, 56 szellemiségéről beszélt. Az online ünnepség kezdete előtt tartott rendhagyó történelemóráját a következő szavakkal zárta:

– Egy nemzet bukásához nem szükséges az, hogy kívülről egy hódító támadja meg. Belső ellenségei is vannak. Sajnos az elmúlt 100 éves történelmünk pontosan erről szólt, hogy mindig voltak belső ellenségeink, akik, ha kellett, kiszolgálták Bécset, ha kellett, kiszolgálták Moszkvát, vagy akár most Brüsszelt. Erre vigyázzunk, óvjuk meg, a nemzeti értékünk a legfontosabb érték, mondta.

A Rákóczi Szövetség által szervezett ünnepségen elhangzott Beethoven Egmont-nyitánya is. A zenemű alatt a Kárpát-medence 56 városa élőképekben kapcsolódott be a megemlékezésbe: középiskolások emelték a magasba a forradalom és a szabadságharc lyukas zászlóját. Ezzel akarták kifejezni a magyar fiatalok nemzeti összetartozását, valamint a hősök iránti tiszteletét. Vajdaságból a zentai gimnázium tanulói ott voltak az 56 város között.

 Terhes Virág, az iskola tanulója már kétszer részt vett Budapesten a fáklyás felvonuláson. Kérdésünkre, hogy mennyire tudta átélni az online ünnepséget, a következőket válaszolta:

– Számomra leírhatatlan érzés, hogy ott Budapesten ennyi magyarral együtt sétálhattam a Duna mentén a Műegyetemig, ahol egy kivetítőn megtekinthettük a bent zajló ünnepséget. Nagyon sok baráti kapcsolat szövődött ezeken a közös eseményeken. Nagyon sajnálom, hogy idén nem juthattunk el, de nagyon örülök, hogy ilyen online formában mégis felidézték az ’56-os eseményeket – mondta. Horváth Ervint is az ünnepségről kérdeztük:

– Ez a világhálón közvetített ünnepség az igazi élményeket nem adhatta át, de ezek a képsorok, videók, szavalatok nagyon mélyen megérintettek. Ennek hatására mindannyian elgondolkodunk, hogy milyen magyarnak lenni, és hogy mekkora kincs, hogy ilyen nemzetünk van – mondta az iskola tanulója.

Hagyományosan október 23-án tartják a Gloria Victis Kárpát-medencei középiskolai történelmi vetélkedő döntőjét. Idén sem lesz ez másként, ma élőben közvetítik a verseny döntőjét a Műegyetemről.