2024. április 26., péntek

Ösztöndíj egyetemistáknak

Kishegyes község önkormányzata támogatási pályázatot írt ki egyetemi hallgatók számára – Az idén ösztöndíjra és útiköltség-térítésre is pályázhatnak a hallgatók

Kishegyes község önkormányzata aktívan támogatja a gyerekek, fiatalok iskoláztatását. Az óvodától kezdve egészen az egyetemig végigkísérik őket különböző támogatási formákkal. Ami aktuális e téren, hogy az önkormányzat pályázatot írt ki az egyetemisták számára. Lukács Klára, Kishegyes község polgármesterének segédje arról számolt be lapunknak, hogy ez a pályázat nem számít újdonságnak.

Lukács Klára (Lakatos János felvétele)

Lukács Klára (Lakatos János felvétele)

– Már évek óta kiírjuk ezt a pályázatot egyetemisták számára. A járványhelyzet miatt a múlt évhez képest az idén annyit változott, hogy a külföldön tanuló hallgatók esetében a szülő is átadhatja a kérelmet. Ez nagy segítség, mert ezzel már az előző évben is voltak gondok. Az ösztöndíjpályázat megtalálható Kishegyes község honlapján, magyar és szerb nyelven is. A szükséges űrlapok ugyancsak letölthetők a honlapról – mondta el Lukács Klára, majd a pályázat követelményei kapcsán elmondta, hogy részt vehet rajta minden egyetemista, aki befejezte az első évét.

– Sajnos az elsőéveseket nem tudjuk támogatni, mert a szabályzatunk ezt nem teszi lehetővé, viszont azok is jelentkezhetnek, akik már elvégezték az egyetemet és posztgraduális képzésen vesznek részt. Egy külön pályázatot írtunk ki azoknak az egyetemi hallgatóknak, akik utaznak. Az ő esetükben az útiköltségre kaphatnak támogatást az önkormányzattól – számolt be a polgármester segédje, majd arról is szólt, hogy a korábbi években nagy volt az érdeklődés az önkormányzat ösztöndíjpályázata iránt.

– A múlt évben 54 egyetemista kapott támogatást az önkormányzattól, de számuk minden évben változik. Attól függ, hogy ki tud jogot formálni rá, mivel több feltételnek is eleget kell tenni. Pl. megfelelő átlageredménnyel kell rendelkezni, ami az idehaza tanuló hallgatók esetében 8-as, a külföldön tanulókra vonatkozólag 3,5-es. A folyósított támogatás összegét a kedvezményezett hallgatók száma határozza meg, ugyanis a pályázat keretösszege meg van határozva a községi költségvetésben, és ez oszlik szét a hallgatók között. A múlt évben havonta kb. 5500 dinárt kaptak a kedvezményezettek. Ez az összeg az idén is a jelentkezők számától függ – ismertette Lukács Klára, majd hozzáfűzte, hogy a pályázat keretösszege 2,5 millió dinár az idén.

Az önkormányzat útiköltség-térítési pályázata október 31-éig lesz nyitva, az egyetemisták ösztöndíjpályázata pedig november 12-éig. Lukács Klára arról is szólt, hogy a pályázatokkal kapcsolatos információk megtalálhatók az önkormányzat honlapján, de akár telefonon és személyesen is érdeklődni lehet az önkormányzatban.