2024. április 26., péntek

Elfogadhatatlan banki garanciák

Ha a turistairodák csak banki garanciákkal működhetnek, akkor többségük kénytelen lesz bezárni, és kétségessé válik az eddigi befizetések sorsa – figyelmeztet a Szerbiai Idegenforgalmi Ügynökségek Egyesülete (UTAS) és a Szerbiai Független Idegenforgalmi Ügynökségek Társulása (ANTAS).

,,Már 20 napja zárlat alatt vagyunk, azt kérjük, hogy sürgősen tegyék lehetővé számunkra a munkát úgy, hogy a biztosítótársaságokkal aláírjuk a korábbi garanciaszerződések kiegészítését. Biztosítási kötvények nélkül nem kaphatunk munkaengedélyt” – írják közleményükben a turistairodák képviselői, akik szerint körültekintően, az érintett ügynökségek érdekeinek figyelembe vételével kell kidolgozni az utazási garanciákra vonatkozó szabályzatot, mert a mostani előírások ellehetetlenítik az utaztatással foglalkozók munkáját. A kisebb ügynökségeknek 200 000, a nagyobbaknak 400 000 eurónál is többet érő vagyont kell zálogba helyezniük, miközben az idén több mint 90 százalékos a veszteségük.

Az UTAS és az ANTAS hangsúlyozza: a szakminisztérium a figyelmeztetések ellenére sem reagált idejében a helyzetre, hagyta, hogy lejárjanak a biztosítási kötvények, gyors megoldást ígért, de semmit sem oldott meg, mert a felkínált módszer elfogadhatatlan, a bankok feltételeinek az ügynökségek képtelenek eleget tenni. Ebben a helyzetben az egyénileg megköthető utasbiztosítás a legjobb megoldás, és ez nem is drágítja meg jelentősebben az üdülést, hiszen korábban az ügynökségek az árba beleszámították a biztosítás díját is.