2024. április 26., péntek

Drágán is elkel az áru Szerbiában

Az árak emelkedése sem csökkenti országunkban a vásárlói kedvet: nőtt a kiskereskedelmi ágazat forgalma

A vásárlók helyzete éppoly bizonytalan az utóbbi időben, mint a járvány alakulása: szinte napról napra változnak az árak, ugyanakkor a kiskereskedelemben jelentősen nőtt a forgalom – írja a B92, az országos statisztikai kimutatásokra hivatkozva.

Az elemzők szerint a Köztársasági Statisztikai Hivatal első félévi adatai azt mutatják, hogy a járványhelyzet nem sokat változtatott a szerbiaiak vásárlási szokásain. A múlt év ugyanezen időszakához viszonyítva a különbség csak az árak alakulásában volt tapasztalható, amik igen változékonynak bizonyultak az év első felében. Egyes termékeket egyik hónapban még áron alul értékesítettek az eladók, a következő időszakban jelentős drágulásukról lehetett beszélni, majd ismét zuhanni kezdett az áruk. Ha hónapról hónapra elemezzük az árak alakulását, azt tapasztalhatjuk, hogy az infláció mértéke az év elején volt a legkifejezettebb: januárban 2 százalékot tett ki. Áprilisig folyamatosan csökkent, majd az ekkor jegyezett 0,6 százalékról júniusra már 1,6 százalékosra nőtt.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

A legtöbbet az élelmiszerárak emelkedtek, bár a friss termékek értékesítésére vonatkozó adatok ebben az esetben is változóak. A második negyedévben az élelmiszeripari termékek összárában jelentős csökkenést okozott a zöldségfélék árának zuhanása: olcsóbb lett ugyanis a krumpli, a vöröshagyma és a káposzta is. Ugyanakkor az alma, a citrom és a narancs árának emelkedésével a gyümölcs értékesítése számottevően növekedett. Emellett megdrágult a disznóhús, majd pedig a szárított hústermékek ára is emelkedett. A marhahús viszont olcsóbb lett – számol be a statisztikai hivatal kimutatásáról a hírportál.

A jelentés szerint jelentősen drágult a szeszes ital és a dohánytermékek is, esetükben 7,3 százalékos áremelkedés volt tapasztalható az első fél évben. Ugyanakkor nőtt a lakhatási költségek és a közüzemi szolgáltatások díja is – tették hozzá az elemzők. Kiemelték, hogy az ingadozások ellenére folyamatos drágulás jellemezte az év első felét országunkban.

Ennek ellenére a kiskereskedelemben feljegyzett forgalom jelentős növekedést mutat a statisztikai kimutatásokban. Áprilisban ugyan csökkent a tavalyi átlaghoz képest, de már májusban és júniusban visszazökkent a megszokott kerékvágásba, és azóta is folyamatosan növekszik.

Az elmúlt időszakban a legkeresettebbek az élelmiszeripari termékek és a szeszes italok voltak (38 százalék). A népszerűségi lista második helyét országunkban az üzemanyag foglalja el, amely az értékesített termékek 14 százalékát teszi ki. A lista felső felében vannak a háztartási termékek, majd a gyógyszeripari, kozmetikai és higiéniai szerek következnek. A kiskereskedők jelentős mértékben értékesítették a dohányt, a kommunikációs eszközöket is, a kultúrtermékek és a rekreációs kellékek viszont a lista aljára kerültek.

A kiskereskedelmi forgalom a háromnegyedévi kimutatásoknál akár 5 százalékkal is meghaladhatja a múlt év azonos időszakában jegyzett adatokat – vélik a Köztársasági Statisztikai Hivatal szakértői. Ugyanakkor figyelmeztetnek arra is, hogy a forgalom növekedésével az infláció is szárnyra kelhet, és a következő elemzésben már 1,8 százalékkal, az év végi jelentésben pedig akár 2,8 százalékkal magasabb lehet a tavalyinál.