2024. április 26., péntek

Különleges fesztivál elé nézünk

Az idei Desiré Central Station a tervek szerint november 22-étől 30-ig tart

A tervek szerint idén is sor kerül a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré Central Station fesztiváljára, amely november 22-étől 30-ig tart majd. Az újdonságokról Urbán András, a KDSZ igazgatója számolt be sajtótájékoztatón:

Urbán András a Desiré sajtótájékoztatóján (Fotó: Lukács Melinda)

Urbán András a Desiré sajtótájékoztatóján (Fotó: Lukács Melinda)

– Mindig ünnep, amikor a Desiré fesztivál programját bejelenthetjük, most is az, amikor végre eljutottunk ehhez a pillanathoz. Ezt hosszú és bizonytalan időszak előzte meg. A fesztivál lezajlási menete persze függ majd az akkori helyzettől is. Az idei Desiré alcíme life, azaz élet. Különleges fesztivál elé nézünk, de fontos, hogy megtartjuk a kontinuitását. Idén a bizonytalanságra való tekintettel nem lesznek jegycsomagok, ennél fogva kedvezmények sem, és betartva a járványügyi előírásokat, nem tartunk társas összejöveteleket és partikat sem. Az előadások csökkentett nézőszám előtt lesznek láthatók, kötelező védőmaszk-használattal, kézfertőtlenítés és testhőmérséklet-mérés után. Mindemellett azonban izgalmas előadásokkal készülünk, kiemelném a Tomi Janežić rendezésében készült Ez nem az című produkciót. A fesztivál létezése óta törekszünk arra, hogy valamelyik előadását bemutassuk. A Desiré idején lesz három nap szünet, ekkor vélhetően a KDSZ sem lesz itthon, hanem a kolozsvári Interferenciák fesztiválon vendégszerepel majd, egyébként pedig a következő Ez nem az című produkció játszása hosszas előkészületeket igényel, és ezért is szükséges a szünet. Idén jóval kevesebb a költségvetésünk, habár a költségek nem csökkentek. Az idei költségvetés 9 440 000 dinárt tesz ki. Szabadka Város 4 milliót ítélt oda a fesztiválnak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 3 600 000-et, a szerbiai kulturális minisztérium 600 000-et, az NKA 600 000-et, a tartományi kulturális titkárság 500 000-et, az MNT pedig 140 000-et – tudtuk meg Urbán Andrástól.

Jegyeket már lehet foglalni a KDSZ pénztáránál, a 024/531-991-es és a 065-543-3203-as telefonszámokon, valamint a festivaldesire@gmail.com levélcímen, de a jegyek csak november 3-ától vehetők fel. A jegyek 500 dináros áron válthatók meg. A KDSZ az új weboldalán is dolgozik, amely hamarosan ismét a desirefestival.eu címen lesz elérhető, de informálódni a Facebook- és instagram-oldalakon is lehet. A Desiré arculatának látványfelelőse ezúttal is Blaskó Árpád.

A fesztivál november 22-én, vasárnap kezdődik. A KDSZ-ben 19 órakor Nagy József Atelier 3+1 francia társulata az Omma című produkciót mutatja be. Hétfőn, 23-án, a KDSZ-ben 17 és 21 órától a belgrádi Bitef Színház játssza a Jovana Tomić rendezte Mozgás című előadást, közben 19 órától a Jadran színpadon az Újvidéki Színház és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukciójában, Keresztes Attila rendezésében készült Parasztopera című előadást láthatjuk. Kedden, 24-én, a Jadran színpadon 19 órától a Barski ljetopis és a Podgoricai Városi Színház Don Quijote című előadása lesz megtekinthető, amelyet Urbán András rendezett, 21 órától a KDSZ-ben pedig az Újvidéki Színház, az Új Várszínházi Fesztivál, a budvai Grad teatar, valamint a szarajevói East West Centar közösen készített Az ember ára című előadását láthatjuk, Boris Liješević rendezésében. Szerdán, 25-én, a Jadran színpadon 19 órától a Jugoszláv Drámai Színház vendégszerepel, a Bobo Jelčić rendezte, Miért lett R. úr ámokfutó? című előadással, 21 órától a KDSZ-ben pedig a šabaci színház, a Tivati Kulturális Központ és a belgrádi Fast Forward koprodukciójában és Kokan Mladenović rendezésében készült Woland alkalmazás című előadásra kerül sor. Ezután az előadásokat illetően három nap szünet következik. Vasárnap, 29-én 21 órától a KDSZ-ben a szarajevói SARTR Háborús Színház, a cetinjei Zetski dom Királyi Színház, a Belgrádi Drámai Színház és a szarajevói MESS Nemzetközi Színházi Fesztivál a Tomi Janežić rendezte Ez nem az című előadását mutatja be. A Desiré fesztivál zárónapján a KDSZ-ben, a budapesti Látókép Ensemble három produkcióját láthatjuk, mindhármat Hajdu Szabolcs rendezte, 16 órától az Ernelláék Farkaséknál, 19 órától a Kálmán-nap, 21 órától pedig az Egy százalék indián című előadások tekinthetők meg.

A fesztivál fő támogatói: Szabadka Város és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Támogatók: Szerbia kulturális minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és a Teatroskop.

Nyitókép: Urbán András a Desiré sajtótájékoztatóján (Fotó: Lukács Melinda)