2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Háromszáz felett az új fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 2 páciens hunyt el a koronavírus szövődményeinek következtében – Kon szerint az újabb hullám akár februárig is eltarthat

A keddi járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 7242 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 326-nak az eredménye volt pozitív. Lélegeztetőgépen 25 páciens van. Az utóbbi 24 óra alatt 2 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel az elhunytak száma 780-ra növekedett – a halálozási arány 2,13 százalék. Jelenleg 441 személyt kezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 249 106 koronavírustesztet végeztek el az országban, és 36 608 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét.

A belgrádi Štark Aréna ismét ideiglenes Covid-kórházként működik, jelenleg 510 páciens fogadására alkalmas. Ebben a létesítményben lélegeztetőberendezésre szoruló pácienseket is el lehet helyezni, és az alapvető orvosi vizsgálatokat is lehet végezni.

Predrag Kon járványügyi szakember korábban úgy nyilatkozott, a járvány újabb hulláma akár februárig is eltarthat, a nyájimmunitás elérésére pedig még éveket kellene várnunk. Szerbia járványkezelése a jelenlegi adatok alapján Európában jónak tekinthető, de fokozattan figyelni kell a fővárosra, Belgrádra, valamint Kragujevacra és Valjevóra, mert itt könnyen gócpontok alakulhatnak ki. 

Kon továbbá kijelentette, hogy az oktatási intézményekben megfelelően működnek az óvintézkedések, és egyelőre nincs szükség az online oktatás bevezetésére. A múlt héten 16 általános iskolában és 10 középiskolában találtak koronavírussal fertőzöttet.