2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Kínában már a gazdaság is helyreállt

Miközben Európa a koronavírus-járvány második hullámával van elfoglalva, addig az új típusú koronavírus kiindulópontjának számító Kínában már nemcsak a normális hétköznapi élethez tértek vissza az emberek, de az ázsiai ország gazdasága is élénkült.

Az amerikai The New York Times-ban megjelent riport szerint Kína gazdasági szempontból kihasználta a világ többi országát sújtó nehézségeket, és a fejlődés élére tört. A júliustól szeptemberig tartó időszakban Kína gazdasági mutatói az előző év ugyanezen szakaszához képest 4,9 százalékkal nőttek, azaz majdnem utolérte a járvány és a válság előtti 6%-os növekedési ütemet. 

A kínaiak egyre többet vásárolnak, a szupermarketek és a plázák minden nap megtelnek. Az első hivatalos esetet jelentő Vuhan városában a hírek szerint már nem is lehet szabad helyet találni az éttermekben, előre kell időpontot foglalni, vagy pedig két-három óráig is várakozhatnak a pihenni és szórakozni vágyók. A járvány gyors és hatékony kezelésének érdekében Kína azonnal tömeges teszteléssel válaszol a felmerülő új fertőzésekre, amelyeket az ország megpróbál nullához közel tartani.