2024. április 26., péntek

Aprópénz az ingyenrészvény-tulajdonosoknak

A Telekom Srbija legkésőbb november végéig kifizeti az osztalékot a részvényesei számára. Összesen 2 milliárd 70 millió dinár értékről van szó, amelynek részvényenkénti ára 2,6 dinár. Az osztalékhoz való jogot a Telekom Srbija részvényesei birtokolják, azaz, azok, akik ilyen státust képviseltek az idén október 15-éig.

A brókerek szerint az osztalék kifizetése azért csúszott egy évet, mert a társaság több olyan felvásárlást is indított, ami eladósodást eredményezett. A becslések szerint a Telekom nettó hiánya a 135,5 milliárd dinárt is elérte 2019 végén, a közelmúltban pedig 200 millió euró értékben bocsátott ki vállalati dinárkötvényeket.

Az állami és állami vállalatok részvényeinek ingyenes kiosztása során Szerbia mintegy négymillió állampolgára kapott egyenként 31 Telekom-ingyenrészvényt. Ezek a részvények nem szerepelnek a tőzsdei kereskedésben. A szerbiai értékpapír-regiszter szerint az állam rendelkezik a Telekom részvényeinek 58 százalékával, ez alapján jóval több mint egymilliárd dinár folyik be osztalék gyanánt az államkasszába.