2024. április 26., péntek

Videomegfigyelő rendszer Tornyoson

A Csantavér és Topolya irányából érkező utak kereszteződésénél rögzíti a történéseket

A napokban helyezték üzembe Tornyoson azt a kétkamerás videomegfigyelő rendszert, amelyet a Csantavér és Topolya irányából érkező regionális utak kereszteződésénél állítottak fel az elmúlt hetekben. A közlekedésbiztonság és a közbiztonság javítása érdekében felszerelt rendszert hivatalosan tegnap adták át rendeltetésének Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Dragan Todorović alpolgármester és Željko Popović zentai rendőrfőnök jelenlétében.

A tornyosi rendőrállomásról 24 órában követhetők a történések (Herédi Krisztián felvétele)

A tornyosi rendőrállomásról 24 órában követhetők a történések (Herédi Krisztián felvétele)

Rudolf polgármester elmondta, hogy a község egyik legforgalmasabb útkereszteződéséről van szó, és ez az első olyan kamerarendszer, amelyet a városon kívül helyeztek el.

– Az elmúlt időszakban elég sok súlyos közlekedési baleset történt itt, ezért erre már nagy szükség volt. A nyomozásnál is nagy segítséget nyújtanak a kamerák, ugyanakkor folyamatosan figyelni tudjuk, mi történik ebben az útkereszteződésben, hiszen a rendszer össze van kötve a rendőrséggel. Arra törekszünk, hogy a község minden fontosabb csomópontjában előbb-utóbb legyen ilyen rendszer, hiszen ez a közlekedésbiztonságot és a közbiztonságot is szolgálja. A várost már jól lefedtük kamerarendszerrel, és most arra törekszünk, hogy a község minden fontosabb csomópontjában legyen. Néhány évvel ezelőtt itt is elkészült az optikai kábelrendszer, amely eljut egészen Zentáig, és ez tette lehetővé a videomegfigyelő rendszer felszerelését Tornyoson. A beruházás értéke közel másfél millió dinár, amelyből egymillió-százezer dinárt a tartományi gazdasági titkárság biztosított a közlekedésbiztonsági programjából. A következő helyszín, ahová kamerarendszert szeretnénk, az valószínűleg a felsőhegyi csomópont lesz a Magyarkanizsa, Topolya és Felsőhegy irányából érkező utak találkozásánál. Erre szeretnénk most elkészíteni a tervdokumentációt, hogy ott is nagyobb biztonsággal közlekedhessünk – mondta a polgármester.

Kis Bicskei Árpád, a tonyosi helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, hogy a tornyosiak számára nagyon fontos ez a kamerarendszer, hiszen sok baleset helyszíne az érintett útkereszteződés, és sokszor a nyomozásnál is szükségesek a megfelelő minőségű felvételek.

– A közlekedésbiztonság mellett az is fontos, hogy ettől fogva követni tudjuk, milyen közlekedés folyik a faluban, ami a közbiztonság miatt jelentős. Szeretném hangsúlyozni, hogy a helyi és a zentai rendőrséggel kifejezetten jó az együttműködésünk, mindenféle problémát meg tudunk beszélni, és ennek a rendszernek köszönhetően még hatékonyabbá válik a közös munkánk – mondta a helyi közösség elnöke.

A helyszínen volt a kivitelező cég, a szabadkai Alarm Systems koordinátora, Torma Varga Csaba is, aki hangsúlyozta, hogy a két kamera kiváló minőségben készít felvételeket.

– A kamerák két megapixelesek, tehát a legjobb képélességet adják, és HD-minőségben készítenek felvételeket, percenként 90-et. A kamerák össze vannak kötve a tornyosi helyi közösséggel, és egyedül akkor nem működnek, ha nincs áram, egyébként 90 százalékos pontosságú képeket és videót készítenek. A rendszer a szoftvernek köszönhetően össze van kötve a rendőrséggel, így a tornyosi rendőrállomásról a nap 24 órájában követni tudják a történéseket, a felvételek visszanézhetők, és a bíróságon is felhasználhatók – magyarázta a szakember.