2024. április 26., péntek

Almát osztottak a szegénység elleni küzdelem világnapján

A szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából a Vöröskereszt újvidéki szervezetének helyiségeiben fejenként 5 kilogramm almát osztottak ki a rászorulónak az Újvidéki Rotary Club támogatásának köszönhetően.

A Vöröskereszt újvidéki szervezetének helyiségeibe ellátogatott Branka Bežanov, a városi tanács szociális és gyermekügyi kérdésekkel megbízott tagja, aki emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat különféle népjóléti támogatásokkal segíti a szegénységben élő polgárokat.

– A szociális támogatási rendszerünkben a Szociális Munkaközpontnak és a Vöröskeresztnek fontos szerepe van. Az idén a város 54 millió dinárt irányozott elő a költségvetésben a Szociális Munkaközpont szükségleteire. Ezenkívül további 50 millió dinárt terveztünk elkülöníteni a Vöröskereszt szegénység elleni tevékenységeire, ebből 28 millió dinárt szántunk a népkonyhának, ahol naponta 600 adag meleg ételt, valamint 800 élelmiszercsomagot készítenek azok számára, akik a peremvárosi településeken laknak. A téli hónapokban az újvidéki önkormányzat 7,6 millió dinárral támogatja azokat, akik sajnos nem képesek megvásárolni a tüzeléshez szükséges fát, nagyjából 2500 személyről van szó – mondta Bežanov.

Dragan Lazić, a Vöröskereszt újvidéki szervezetének titkára megköszönte a Rotary Club adományát.

– Ez az adomány most már egy hagyományos, szolidaritási akció része, az idén pl. a kamenicai Rendőrképző Központtól kekszeket kaptunk – emlékeztetett Lazić. Hozzátette: a Vöröskereszt a rendkívüli helyzet idején is zavartalanul működött, természetesen betartva a járványügyi előírásokat.

Veselin Petrović, a Rotary Club elnöke elmondta, hogy ez immár a tizedik humanitárius akciójuk, és hogy a jövőben is örömmel vesznek részt hasonló aktivitásokban.

Az ENSZ közgyűlése 1992 decemberében a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét. A szervezet felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy szenteljék ezt a napot a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos, konkrét tevékenységek bemutatásának. Az ENSZ közgyűlése a kormányközi és civil szervezetek figyelmét arra irányította, hogy segítséget nyújtsanak a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos tevékenységek megszervezéséhez a nemzeti kormányoknak.