2024. április 26., péntek

Csomagosztás a Vöröskeresztben

Élelmiszert és tisztálkodási eszközöket kaptak a rászoruló családok

Mintegy 2200 élelmiszercsomagot és 320 tisztálkodási eszközöket tartalmazó csomagot osztottak ki a rászoruló családok között pénteken délelőtt a Vöröskereszt szabadkai székházában az élelmezési világnap, illetve a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából. Az akció Szabadka város támogatásával és a Szociális Központ együttműködésével valósult meg.

A csomagosztás előtt Ilija Đukanović, a városi tanács egészségügyi és szociális kérdésekkel megbízott tagja a médiának nyilatkozva elmondta, az önkormányzat továbbra is támogatja a Vöröskereszt tevékenységét.

Az élelmezési világnap alkalmából összesen 2520 csomagot osztottak ki (Fotó: Gergely Árpád)

Az élelmezési világnap alkalmából összesen 2520 csomagot osztottak ki (Fotó: Gergely Árpád)

– A korábbi években az önkormányzat 3,1 millió dinárt különített el csomagosztásra, az idén 4 millió dinárt biztosítottunk erre a célra. Emellett a Szociális Központtal együttműködve egyszeri anyagi támogatással is segítjük a rászoruló családokat. Tavaly 6,5, az idén pedig 7,5 millió dinárral támogatja az önkormányzat ezt a segélyprogramot. Köszönettel tartozom a Vöröskeresztnek a jó együttműködésért, illetve azért, amit a rendkívüli állapot ideje alatt tett. Az alkalmazottak és az önkéntesek hozzájárulása segít abban, hogy a Népkonyha programja és más akciók is megvalósuljanak – mondta Ilija Đukanović.

Siniša Trajković, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének titkára elmondta, hogy nem növekedett a Népkonyha felhasználóinak száma, jövőre is 1200 rászoruló kap meleg ételt.

– Szeptember 14-étől október 17-éig a szolidaritás hava szervezetünk naptárában. A mostani csomagok egy részét már szétosztottuk a peremvárosi településeken, ma pedig a városközponthoz tartózó négy helyi közösség rászoruló lakosai között kerültek kiosztásra. Számunkra a legérzékenyebb csoportot a gyerekek alkotják, ezért egész évben odafigyelünk rájuk, illetve a hajléktalanokról is gondoskodunk, akiket a befogadóközpontban látunk el meleg étellel a leghidegebb téli napokon – számolt be a szervezet titkára.

A csomagosztás tíz órakor vette kezdetét, a szervezet székháza előtt azonban már ezt megelőzően kígyózó sor alakult ki. A rászorulók többek között sampont, mosószert, szappant, fogkrémet, törlőkendőket, cukrot, sót, tésztát, konzervételt, babot, rizst, olajat, lisztet tartalmazó csomagokat vehettek át a szervezet önkénteseitől.