2024. április 26., péntek

A terepmotorosoké Topolya

A hétvégén ismét országos motokrosszbajnokság színhelye lesz Topolya

Az elmúlt hétvégén Topolyán szervezték meg az országos szintű verseny soron következő fordulóját, illetve az előttünk álló hétvége is a városba hívja a sport szerelmeseit az MSK 024 MX elnevezésű motorosklub.

Tóth Attilától, a topolyai csapat tagjától, a Bácskossuthfalvi Motoros Klub elnökétől megtudtuk, hogy a hétvégi találkozón a topolyai házigazda lett a csapatbajnok, kilenc községbeli versenyző szerzett serleget.

– A megmérettetés az amatőröktől kezdve a professzionális versenyzőkig 9 kategóriában nyitott valamennyi korosztály számára. Községünkből kilencen remekeltek, az MX85 kategóriában induló Víg Dávid végzett az első, Cseszkó Márk az MX2-esek között a második helyen, Láng Viktor az MX3-as kategóriában lett első, valamint Horváth Szabolcs a dobogó harmadik fokára léphetett. Az amatőrök között első lett Pakai Alfonz, Tóth Attila a második, Bazóki Attila pedig a harmadik. A hobbi kategória aranyérmese Horváth Ádám, Bagni Kornél pedig ezüstérmes – foglalta össze Tóth, aki a topolyai pályáról elmondta, hogy dinamikus és technikás terep, nagyon nagy szintkülönbségeket kell megtenni. Mivel hosszú és széles pálya, ezért alkalmas rangosabb versenyek megszervezésére, és szerinte az ország egyik legjobb pályájának lehet nevezni.

A pacséri általános iskola hatodikosa, a bácskossuthfalvi Víg Dávid családjával már nagyon várja a hétvégi versenyt, nem kis tétje van ugyanis számára. Ha jól szerepel, az eddig megszerzett pontjai alapján akár a korosztálya országos bajnoka is lehet.

– Egészen kis koromtól kezdve motorozok, a szüleim és a nővérem szurkolnak nekem. Az iskola mellett kevés alkalmam van edzeni, inkább a hétvégékre marad a gyakorlás. Pontosabban csak azokon a hétvégéken tudok, amikor éppen nem versenyzek a topolyai MSK 024 MX színeiben. Mivel a tavaszi versenyszezonba beleszólt a koronavírus, ezért ezekre az őszi hetekre tolódtak ki a megmérettetések. A nyári szünetben van alkalmam hetente többször is edzeni itt helyben, az egykori téglagyár területén, Horváth Szabolcs vezetésével, Bézi Mihály felügyeletével. A faluban egy jó kis csapat alakult ki, járnak vegyesen felnőttek és gyerekek is edzeni. Egy négyütemű KXZ125-ös kis motorral kezdtem, majd Suzuki 85-ötösre ültem, most pedig egy fiatal és erős Husqvarna TC85-öst hajtok. Mondhatni, véletlenül próbáltam ki magam egy versenyen, nagyon jól sikerült, és azóta folytatom a versenyzést. Nem veszélytelenek ezek a futamok, óvakodni kell a sérülésektől – hallhattuk Dávidtól, aki elmondta azt is, hogy most a hétvégén dől el, hogy a futamokon ki gyűjtötte be a helyezései után a legtöbb pontot.

– Az idén már hoztam haza egyéni és csapatserleget is a kruševaci balkáni szintű találkozóról, valamint Čačakról és Ariljeból is. A múlt évben pedig több vajdasági találkozón is sikeres voltam. Ha most hétvégén jól szerepelek, akkor van esélyem megszerezni az országos bajnoki címet az MX 85-ös elnevezésű kategóriában, a 15 évnél fiatalabb versenyzők között – hallhattuk az ifjú, ambiciózus bácskossuthfalvi motorostól.