2024. április 18., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

A verhetetlen francia

A teljes három hét egyik legegyszerűbb szakaszát hozta a tegnapi nap a Giro d’Italián. Olaszország keleti részén a Porto Sant’Elpidio és Rimini közötti 182 kilométeren csupán egy rövid, harmadik kategóriás emelkedőt és néhány kisebb huplit kellett megmászni, de nyilvánvaló volt, hogy a sprinterek és csapataik készülhettek a főszerepre. A szökés gyorsan kialakult, az ötösben négy olasz és egy belga volt ott (Bais, Mazzucco, Romano, Frapporti, Armée). Egy bukást leszámítva – amelyben egy kísérő motoros is elesett – nyugodtan telt a nap, a legnagyobb nevű földre kerülő Viviani volt, de az olasz folytatni tudta a versenyt. A legkitartóbb szökevénynek Armée bizonyult, a tapasztalt belga még 20 kilométerrel a cél előtt is kétperces előnnyel rendelkezett, végül 6 kilométerrel a cél előtt darálták be. A technikás, kanyargós hajrában aztán egymással viaskodtak a sprintervonatok, az utolsó kilométeren belül pedig két gyors bal kanyar után a Groupama–FDJ hozta legjobb helyzetbe emberét, a francia bajnok Arnaud Démare-t. A lila trikós ellentmondást nem tűrően élt a lehetőséggel, és már negyedik etapgyőzelmét aratta Olaszországban. Valter Attila félperces hátránnyal a 60. helyen ért célba, és megőrizte 22. helyét az összetettben.

Végeredmény, 11. szakasz (Porto Sant’Elpidio–Rimini, 182 km): Arnaud Dmare 4:03:52 óra, Peter Sagan, Álvao José Hodeg, Simone Consonni, Rick Zabel a. i. stb. Az összetett állása: João Almeida 43:41:57 óra, Wilco Kelderman +34, Pello Bilbao +43, Domenico Pozzovivo +57 mp, Vincenzo Nibali +1:01 perc stb.

SCHELDEPRIJS

A zsebrakéta nyert

Caleb Ewan mezőnyhajrás győzelmével ért véget Belgiumban a Scheldeprijs elnevezésű egynapos klasszikus, amelyet a sprinterek nem hivatalos világbajnokságának tartanak. A szerb Dušan Rajović 25., a magyar Peák Barnanás 55. lett.

Végeredmény (Schoten–Schoten, 173,3 km): Caleb Ewan 3:34:20 óra, Niccolò Bonifazio, Bryan Coquard a. i. stb.