2024. április 26., péntek

Megkezdődtek a jubiláris Szarvas-napok Adán

A nyelvművelő napok nyitányán élő és online nyelvi vetélkedőt rendeztek a kisdiákoknak

Az idén 50 éves a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozata, amely csütörtökön kezdődött el az általános iskolák 4. és 7. osztályos tanulói számára megtartott játékos nyelvi vetélkedővel Adán, a Cseh Károly Általános Iskolában, illetve az online térben. A magyar nyelvművelés megteremtője, az adai születésű Szarvas Gábor nyelvész tiszteletére szervezett nyelvművelő napok rendezvénysorozatát korábban mindig a középiskolások beszédversenye nyitotta meg, de az idén ezt a szervezők lemondták a járványhelyzet miatt, csak a kisiskolások játékos vetélkedőit tartották meg.

A játékos nyelvi vetélkedő résztvevői az adai iskolában (Fotó: Csincsik Zsolt)

A játékos nyelvi vetélkedő résztvevői az adai iskolában (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az adai és moholi általános iskola negyedik osztályos tanulóinak megrendezett versenyen tízen vettek részt dr. Molnár Csikós László nyelvész vezetésével. A zsűri tagja volt Szabó Szabados Ilona és Lakatos Éva magyartanár, valamint Horváth Csilla könyvtáros. A nyelvi vetélkedőn az első helyezést Nagy Margaretta, a moholi Novak Radonić Általános Iskola 4. c osztályos tanulója érdemelte ki, akit Fehér Mária magyartanár készített fel. A második helyen Lengyel Csaba végzett, a harmadik helyezést pedig Józó Viktória szerezte meg. Mindketten az adai Cseh Károly Általános Iskola 4. b osztályos diákjai, akiket Lakatos Boja Márta osztálytanító készített fel a vetélkedőre.

A nyelvművelő napokon hagyományosan a 7. osztályos diákok játékos vetélkedője két részből állt és két helyszínen rendezik meg. Az írásbeli elődöntőt a Cseh Károly-iskolában tartják meg, majd a tizenkét legeredményesebb versenyző kerül a szóbeli döntőbe, amelyet az adai színházteremben bonyolítanak le egy játékvezető irányításával. A járványhelyzet miatt azonban ez elmaradt, a szervezők az online térbe tették át a vetélkedőt, amely tegnap, csütörtökön 8 és 20 óra között zajlott. A versenyzőknek a megadott időszakban 45 perc állt rendelkezésükre, hogy kitöltsék az online térben közzé tett feladatlapot. A szervezők a végeredményt a nyelvművelő napok mai, pénteki zárónapján hirdetik ki.

A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, a Szarvas Gábor Könyvtár és Ada község önkormányzata által szervezett kétnapos rendezvénysorozat zárónapján koszorúzási ünnepséget, tematikus kiállítást és tudományos tanácskozást tartanak, kihirdetik a nyelvészeti pályázat végeredményét, valamint ünnepélyesen megnyitják a Szarvas Gábor Emlékszobát.