2024. április 19., péntek

Vidékfejlesztés megújuló energiával

A Vajdasági Gazdasági Kamarában bemutatták A vidéki térségek gazdasági fellendítése elnevezésű projektet

A washingtoni és a belgrádi székhelyű E3 International vállalat a tartományi kormánnyal, az Erdészeti Kutató Központtal (CIFOR), valamint a Világ Agrár-erdészeti Központtal (ICRAF) együttműködve egy olyan projektumot indított el, amelynek célja, hogy szorgalmazza a magán és állami támogatásokat a gyorsan növekvő, fenntartható fás szárú energianövények termesztésében, valamint egyéb megoldásokat nyújtson arra, hogy a lepusztult termőföld alkalmassá váljon a megújuló energiaforrások kiaknázására. A kezdeményezéssel munkahelyek nyílnak meg vidéken. Ezenkívül nagyobb energiabiztonságot és jobb levegőminőséget teremt a polgárok számára. Az erdőket megújítják, hogy szavatolják a biológiai sokféleséget, de egyúttal a gazdasági nyereségességet is.

– A projektnek segítenie kell a tiszta energia arányának növelésében, ez különösen Vajdaságban nagyon fontos, ahol szintén sok silány minőségű termőföld található, amelyeket nem lehet más célokra felhasználni. Mindenképpen növelni kell a zöldenergia- és a biomassza-termelést, hiszen a jövőben rákényszerülünk a megújuló energiaforrások használatára. A Vajdasági Gazdasági Kamara számára ez a terv nagyon fontos, mert a következő időszakban létre kell hozni a stabil biomasszapiacot, amelyre hagyatkozva teljes mértékben tiszta energia állítható elő – közölte Zoran Trpovski, a Vajdasági Gazdasági Kamara energetikai és bányászati csoportjának titkára.

Christopher Martius, a CIFOR igazgatója elmondta, szeretnék támogatni Szerbiát minél több biomassza előállításában.

– Tervünk az, hogy Szerbia a jövőben ne támaszkodjon kizárólag a fosszilis üzemanyagra. A bioüzemanyag termelése ugyanis sok hasznot hoz, új munkahelyek nyílnak meg általa, fékezi az éghajlatváltozást. Erre a célra nem megművelhető és silány minőségű termőföldeket használunk, és az intézményünk ezt kész támogatni tudományos információkkal és minden szükséges tanáccsal – fejtette ki Martius.

Szerbiában mintegy 1,6 millió hektárnyi gyengébb minőségű termőföld található, ami alkalmas a gyorsan növekvő energianövények termesztésére. Szerbia ennek következtében kevésbé függne a fosszilis üzemanyagtól, ami enyhítené az éghajlatváltozást. Vajdaságban erre a célra csaknem 200.000 hektár termőföld áll rendelkezésre, és a kezdeményezést ezen a területen a kiváló feltételek miatt kezdik meg.