2024. március 29., péntek
NBA

Bajnok a Lakers!

Az ünneplő Los Angeles-iek, elöl LeBron James a Lakers 17., saját 4. NBA-bajnoki serlegével (Fotó: Beta/AP)

Az ünneplő Los Angeles-iek, elöl LeBron James a Lakers 17., saját 4. NBA-bajnoki serlegével (Fotó: Beta/AP)

Nem olyan hatodik mérkőzésen dőlt el a tengerentúli profi kosárlabdaliga (NBA) nagydöntője, mint amire számítani lehetett volna a Los Angeles Lakers és a Miami Heat előző öt – főleg előző három – összecsapása után. Az Angyalok Városának csapata a sokadik fénykorát élő LeBron James vezetésével ellentmondást nem tűrően kezdte meg a potenciálisan szérialezáró meccset, Frank Vogel legénysége egyértelművé tette, hogy nem szeretne tovább izgulni, és be akarja váltani a szezon előtt is kimondott favorit szerepet. A Lakers sikere a brutális, 64:36-ra lehozott első félidő után nem lehetett kérdés, támadásban és védekezésben egyaránt domináltak Jamesék, akik a harmadik negyed során olykor már a Heat számára megalázó különbséggel (82:46) vezettek. A meglepetésre fináléig jutó Miami a harmadik játékrész utolsó perceivel, valamint a 35:19-re hozott zárónegyeddel tisztes eredményre kozmetikázott (106:93), de a valódi izgalmakhoz egyetlen pillanatig sem járt közel a keleti gárda.

A meccs legjobbja a 35 éves James volt, aki stílusosan, 28-14-10-es tripla duplával zárt. A Király pályafutása negyedik NBA-bajnoki címét szerezte, és az első olyan kosaras lett, aki három különböző csapattal (korábban kétszer a Miamival, egyszer a Clevelanddel) nyert bajnoki gyűrűt, ráadásul elsőként tette ezt úgy, hogy három döntősorozatban, három különböző csapat mezében megválasztották a finálé legértékesebb játékosának (MVP). A Lakers a franchise történetének 17. bajnoki elsőségét szerezte meg az elitligában.

NBA, nagydöntő: Miami–LA Lakers 93:106 (a sorozatot a Lakers nyerte meg 4:2-re).

ABA-LIGA

Felemás szerb nagyok

Két forduló után teljesen eltérően áll a két belgrádi csapat a regionális ABA-ligában. A Crvena zvezda másodszor is kiütéses sikert ünnepelt, ezúttal a čačaki Borac otthonában, míg a Partizan az első körös vereség után ismét kikapott, igaz, csak két hosszabbítás után, a négyes döntőre esélyes Budućnosttól.

ABA-liga, a 2. fordulóban: Borac–Crvena zvezda 64:95, Partizan–Budućnost 78:78, 2 h. u. 99:101, Mega–Zadar 90:87. Az élcsoport: Crvena zvezda, Budućnost és Mega 4 pont stb.