2024. április 26., péntek

A kompromisszum-politika iróniája

Nem mindenki ért egyet azzal, hogy a koszovói kérdés megoldása mindent felülír

Amíg Szerbiában nem hajtanak végre érdemi és mélyreható reformokat, nem indokolt újabb tárgyalási fejezeteket megnyitni, értékelte Kati Piri, az Európai Parlament a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoportjának alelnöke az Európai Bizottság múlt héten bemutatott országjelentéséről szervezett belgrádi vitarendezvényen. A gazdasági reformok, valamint a Koszovóval való párbeszédben jellemző előrelépés miatt nem szabad figyelmen kívül hagyni a demokrácia minőségének tekintetében jellemző hiányosságokat, tette hozzá, majd kifejtette: nemcsak az a gond, hogy nem történt előrelépés a demokratikus reformok tekintetében, hanem az is, hogy bizonyos területeken fordított irányú folyamatok mennek végbe.

A szerbiai államvezetés Európa-párti retorikáját nem követik az Európa-szellemiségű reformok és Szerbia továbbra is visszafejlődik, vélekedett Kati Piri, aki szerint ez nemcsak a szerbiai, hanem az EU polgárainak a szempontjából is aggasztó.
– Amíg Szerbia nem ejti meg a lényegi reformokat, képviselőcsoportom álláspontja szerint az EU Tanácsának nem kellene rábólintania az újabb tárgyalási fejezetek megnyitására.
Ilyen szempontból nem értek egyet Várhelyi Olivér bővítési biztossal, aki múlt héten a 8-as, a versenyjog témakörét felölelő
fejezet megnyitását javasolta. A demokrácia tekintetében Szerbiában számos hiányosság merül fel, ezt nem lehet a gazdaság területén jellemző pozitív változásokkal ellensúlyozni, vagy azzal, hogy Belgrád tárgyal Pristinával.
Cinikus lenne folytatni a tárgyalásokat csak azért, mert Szerbia előrelépést tett a Pristinával folytatott párbeszédben, ám közben visszafejlődött a joguralom és a demokrácia tekintetében. Nem lenne jó, ha az újabb tárgyalási fejezetek megnyitásával azt üzennénk, hogy a párbeszéd fontosabb a belső reformoknál – fejtette ki Kati Piri.
Erre a fejtegetésre reagált Vladimir Međak, a Szerbiai Európa Mozgalom alelnöke, aki közölte: „Akár veszélyes is lehet, ha Szerbiának azt sugallják, ha megoldja a koszovói kérdést, akkor azonnal csatlakozhat az EU-hoz, miközben továbbra is számos
a nyitott kérdés, elsősorban az igazságügy függetlenségére, valamint a korrupció- és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre vonatkozóan."