2024. április 26., péntek
NEMZETEK LIGÁJA

Löw ultimátumot kapott?

A spanyolok minimális arányban nyertek Svájc ellen – Gibraltár jól teljesít saját divíziójában

A DIVÍZIÓ

A hétvégén Európa-szerte a 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőkörének szempontjából is fontos Nemzetek Ligájáé volt a főszerep a futballporondon. Az UEFA által tavaly életre hívott sorozat a második évadában más lebonyolítási rendszert kapott: az A, a B és a C divízióban 16-16 válogatott kapott helyet, míg a D divízióba 7 csapatot soroltak. A legrangosabb osztálynak természetesen a legfelsőbb A divízió számít, ahonnan a négy csoportgyőztes az NL négyes döntőjébe kerül, s harcolhat a trófeáért.

Adama Traoréval nem igazán tudtak mit kezdeni a svájciak (Fotó: Beta/AP)

Adama Traoréval nem igazán tudtak mit kezdeni a svájciak (Fotó: Beta/AP)

Az NL második dupla fordulója szombaton este rajtolt, és majd október 14-én, szerda este ér véget. A hétvégén az A osztályban Spanyolország–Svájc és Ukrajna–Németország találkozót rendeztek a 4. csoportban. Luis Enrique La Rojája Oyarzabal 14. percben szerzett góljával minimális arányban, 1:0-ra legyőzte Svájcot. A fiatalított spanyol gárda nem adott túl sok esélyt az ellenfélnek: a vendégeknek mindössze 1 kaput eltaláló lövésük volt. A mindent eldöntő gól a svájci védők hibájának tulajdonítható. Schärék hátulról indulva rövid passzokkal szerették volna kihozni a labdát, de egyetlen pontatlan átadás a vesztüket okozta. Spanyolország minőségi utánpótlásának legnagyobb lenyomata, hogy a Barcelona 17 éves támadóját, Ansu Fatit a Wolverhampton erőcsatára, Adama Traoré váltotta, akivel alig tudtak valamit is kezdeni a svájciak.

Ennél is érdekesebbek azok a pletykák, amelyek Németországban szárnyra keltek Joachim Löw szövetségi kapitányi posztját illetően. Hiába győzedelmeskedett ugyanis a Nationalelf 2:1-re Ukrajna ellen, a mutatott játékkal továbbra sem elégedettek a németek. Löw 2006 óta irányítja a válogatottat, és sokadik reformjába kezdett bele a müncheni Bayern újabb BL-győzelme után. Az ukránok elleni mérkőzésen a bajorok hátvédje, Sülle hibája révén jutottak tizenegyeshez a hazaiak. A vendégek Ginter és Goretzka góljaival már 50 percnyi futball után biztosították győzelmüket, így a 4. csoportban két döntetlen után most 3 pontot zsebelt be Németország. A hírek szerint Löwnek holnap Svájc ellen is nyernie kell, különben munka nélkül találhatja magát.

4. csoport, 3. forduló: Spanyolország–Svájc 1:0, Ukrajna–Németország 1:2.

A csoport állása:

1. Spanyolország

3

2

1

0

6:1

7

2. Németország

3

1

2

0

4:3

5

3. Ukrajna

3

1

0

2

3:7

3

4. Svájc

3

0

1

2

2:4

1

A következő fordulóban (október 13.): Németország–Svájc, Ukrajna–Spanyolország.

B DIVÍZIÓ

Vasárnap délután a B osztályban Írország Walesszel nézett farkasszemet. Aaron Ramsey-ék a találkozó előtt százszázalékosak voltak, ám ezúttal Írország kifogott rajtuk. Az összecsapás nem hozott túl sok eseményt. Az íreknél James McClean a 79., majd a 84. percben is sárgát kapott, így idő előtt mehetett zuhanyozni. A vendég walesiek előtt ekkor talán felcsillant a remény, de hiába tartott a meccs 95 percig, az esemény gól nélküli döntetlennel zárult. A csoport élén továbbra is a walesiek állnak, Írország pedig a lapzártánk után véget érő Finnország–Bulgária mérkőzés függvényében a 3. forduló után elmozdulhatott a kvartett utolsó pozíciójáról.

A B osztályban tegnap este (18:00 és 20:45) a mind a négy csoportban rendeztek találkozókat.

4. csoport, 3. forduló: Írország–Wales 0:0.

1. Wales

3

2

1

0

2:0

7

2. Finnország

2

1

0

1

1:1

3

3. Írország

3

0

2

1

1:2

2

4. Bulgária

2

0

1

1

1:2

1

A következő fordulóban (október 14.): Finnország–Írország, Bulgária–Wales.

C DIVÍZIÓ

A C osztály 1. csoportjában szombaton este Luxemburgnak nem kellett kilencven perc ahhoz, hogy lezárja a három pont sorsát Ciprus ellen. Bár a hazaiak labdabirtoklásban alulmaradtak, mindössze 26 perc leforgása alatt elintézték a lényegi kérdéseket. Danel Sinani előbb a 12., majd a 26. minutumban volt eredményes, kialakítva ezzel a 2:0-s végeredményt. A kvartett másik összecsapásán Montenegró nagyon meggyőző játékot mutatott Azerbajdzsán ellen. A podgoricai meccsen az azerbajdzsániak teljes támadósora semlegesítve lett: a vendégek egyetlenegyszer sem találták el a kaput. Montenegró a 9. percben Jovetić révén szerzett vezetést, s bár az i-re a pontot sokáig nem sikerült feltenni, a 71. minutumban ez is összejött. A 2:0-s végeredményt Igor Ivanović állította be. A C divízió 1. csoportjában eddig Montenegró a legmeggyőzőbb válogatott, hiszen Jovetićék háromból hármat nyertek, az 5 rúgott gól mellett pedig mindháromszor megóvták a kapujukat.

A harmadik osztály 4. kvartettjében tegnap délután egy mérkőzést bonyolítottak le, de akárcsak a B divízióban azonos időpontban rendezett Írország–Wales összecsapáson, úgy a Kazahsztán–Albánia viadalon sem született gól. A erőfelmérő során végig kiegyenlített csata folyt a zöld gyepszőnyegen, így a gólokon kívül is csaknem mindegyik mutatóban közel azonosan teljesítettek a válogatottak.

1. csoport, 3. forduló: Luxemburg–Ciprus 2:0, Montenegró–Azerbajdzsán 2:0.

A csoport állása:

1. Montenegró

3

3

0

0

5:0

9

2. Luxemburg

3

2

0

1

4:2

6

3. Azerbajdzsán

3

1

0

2

2:4

3

4. Ciprus

3

0

0

3

0:5

0

A következő fordulóban (október 13.): Azerbajdzsán–Ciprus, Montenegró–Luxemburg.

4. csoport, 3. forduló: Kazahsztán–Albánia 0:0. A Litvánia–Fehéroroszország mérkőzés lapzárta után ért véget.

A csoport állása:

1. Kazahsztán

3

1

1

1

3:2

4

2. Albánia

3

1

1

1

2:1

4

3. Fehéroroszország

2

1

0

1

2:3

3

4. Litvánia

2

1

0

1

1:2

3

A következő fordulóban (október 14.): Litvánia–Albánia, Fehéroroszország–Kazahsztán.

D DIVÍZIÓ

Ha a Nemzetek Ligája életre keltése valamire jó volt, akkor az mindenképpen az, hogy az eddig pofozógépnek számító válogatottak saját „bajnokságot” kaptak. Kétségtelen, hogy nem a D divízió szolgáltatja a felhőtlen szórakozást a nézőknek, de azonos erősségű ellenféllel szemben ezen országok csapatai talán jobban fejlődnek. Az Andorra–Málta mérkőzés gól nélküli döntetlennel zárult, a kilencven perc egyetlen említésre méltó eseménye pedig egy andorrai félollózás volt, ami a kapu fölé repült. A D divízió 1. csoportjának listavezetője Feröer szigetek, ám ezúttal a válogatott csak 1:1-es döntetlent játszott Lettországgal. Figyelembe véve, hogy a feröeriek az elmúlt években jóval erősebb csapatoknak is gondot okoztak, a pontosztozkodással inkább a lettek lehetnek elégedettek.

A legalacsonyabb osztályban 7 válogatottat két csoportra – egy 4 és egy 3 csapatosra – osztott az UEFA. A 2. csoport 2. fordulójában az elmúlt évek egyik legszimpatikusabb csapata, Gibraltár idegenben diadalmaskodott Liechtenstein felett, és 2 minimális arányú győzelmével százszázalékos produkcióval a hármas élén áll.

1. csoport, 3. forduló: Feröer szigetek–Lettország 1:1, Andorra–Málta 0:0.

A csoport állása:

1. Feröer szigetek

3

2

1

0

5:3

7

2. Lettország

3

0

3

0

2:2

3

3. Málta

3

0

2

1

3:4

2

4. Andorra

3

0

2

1

0:1

2

A következő fordulóban (október 13.): Lettország–Málta, Feröer szigetek–Andorra.

2. csoport, 2. forduló: Liechtenstein–Gibraltár 0:1.

A csoport állása:

1. Gibraltár

2

2

0

0

2:0

6

2. Liechtenstein

2

1

0

1

2:1

3

3. San Marino

2

0

0

2

0:3

0

A következő fordulóban (október 13.): Liechtenstein–San Marino.

DÉL-AMERIKAI VB-SELEJTEZŐ

Messi góllal nyitotta a kvalifikációt

Nemcsak Európában, hanem a dél-amerikai kontinensen is elkezdték a 2022-es vb-selejtezőt. A CONCACAF szövetség égisze alatt a 10 válogatott egyetlen bajnokságot játszik, ahonnan az első négy helyezett automatikusan jogot szerez a vb-n való részvételre.

A szombaton hajnalban rajtoló kvalifikáció máris érdekes meccseket hozott. A papírforma alapján annyira nem, az elmúlt évek erőviszonyait látva azonban meglepő lehet, hogy Uruguay 2:1-re legyőzte Chilét. Az uruk Maximiliano Gomez 93. percben szerzett találatával nyertek. Peru ugyan vezetett Paraguay ellen, de a 85. minutumban mégis Perunak kellett pontot mentenie. Ecuador állta a sarat Argentínával szemben, de a 11. percben Lautaro Martínez ellen elkövetett durva szabálytalanság miatt a játékvezető a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest Messi higgadtan értékesítette. A brazilok szambáztak egyet Bolívia vendéglátójaként: Firmino duplája mellett Marquinhos és Coutinho is betalált, Carrasco pedig öngóllal segítette Neymarékat. Kolumbia is magabiztosan, 3:0-ra nyert Venezuela ellen. A második fordulóban a legizgalmasabb párharc a Chile–Kolumbia lehet.

Dél-amerikai vb-selejtező, 1. forduló: Argentína–Ecuador 1:0, Uruguay–Chile 2:1, Paraguay–Peru 2:2, Brazília–Bolívia 5:0, Kolumbia–Venezuela 3:0.

A következő fordulóban (október 13., 14.): Bolívia–Argentína, Venezuela–Paraguay, Ecuador–Uruguay, Peru–Brazília, Chile–Kolumbia.