2024. április 26., péntek

Izgalmasabb, sikeresebb tanulás

Az új tantervekről és tankönyvekről beszélgettünk a szerzőkkel az Újvidéki Módszertani Központ legutóbbi továbbképzésén

Az 1996 óta működő Vajdasági Módszertani Központ (VMK) szabadkai székhelyű civil szervezet, tevékenysége regionális szintű és egész Vajdaságra kiterjed. A magyar nyelvű oktatás és nevelés fejlesztését segíti, a magyar nyelven oktató pedagógusokat szakmai, módszertani téren továbbképzi és tájékoztatja a színvonalas magyar nyelvű oktatás megvalósítása és népszerűsítése céljából.

Új tankönyvek – modern taneszközök

Új tankönyvek – modern taneszközök

Az új tantervekről és tankönyvekről a szerzőkkel beszélgettünk azon az őszi szakmai továbbképzésen, amelyet az Újvidéki Módszertani Központ legutóbb tanítók számára szervezett a székvárosban, a Duna utca 3/I alatti irodájában.

– A jelenlegi tanterv általános jellemzője, hogy a kimenetekre/a tanulás eredményeire és a részterületek tartalmaira fekteti a hangsúlyt – mondta Erdély Lenke, az akkreditált szakmai továbbképzés egyik előadója, aki az általános iskola anyanyelvoktatásában a jelenleg is aktuális tankönyvcsaládok, kézikönyvek, tantervek szerzője/társszerzője. – Az előző tantervek, szinte kivétel nélkül, elsődlegesen az oktatási célokra és feladatokra, továbbá a tananyag elsajátítására irányultak. Tehát inkább oktatási feladatokat láttunk el, most viszont eredményorientált ez a tanterv. 2018/2019-ben készültek az új tantervek elsőtől negyedik osztályig. Hárman készítettük ezeket, Törteli Telek Márta, dr. Vukov Raffai Éva és jómagam. Az oktatási rendszer reformja ugyanis mindig új tantervet igényel, és az új tanterv mindig új kivitelezésű, jobb, korszerűbb, új szellemiségű tankönyveket, tankönyvcsaládokat eredményez. A magyar nyelv tantárgy célja elsőtől negyedikig, hogy a tanulók elsajátítsák a magyar nyelv irodalmi törvényszerűségeit, és megfelelő módon tudják magukat kifejezni szóban és írásban, tudatosítva bennük az anyanyelv fontosságát a nemzeti identitás szempontjából, képessé téve őket arra, hogy a magyar irodalmi és más műalkotások megismerését a magyar nép hagyományait, kultúráját… ápolják.

Erdély Lenke (Fotó: Bozsoki Valéria)

Erdély Lenke (Fotó: Bozsoki Valéria)

– A folyamatban levő oktatási reform és az ennek megfelelően kidolgozott új tantervek koordinátora és kivitelezője Újvidéken a Tankönyvkiadó Intézet – mondta dr. Törteli Telek Márta, aki a magyarkanizsai J. Jovanović Zmaj Általános Iskola martonosi kihelyezett tagozatán tanít. – Dr. Vukov Raffai Évával és Erdély Lenkével dolgoztuk ki az általános iskolák első, második és harmadik osztályára mind az olvasókönyveket, mind az olvasási munkalapokat, valamint nyelvtani munkalapot. Ezek jelentek meg az elmúlt időszakban. A módszerek és a megközelítés módja az, ami változott az olvasókönyv és a munkalap esetében. A kortárs irodalom hatványozottabban megjelenik tankönyveinkben. Úgy érezzük, ez az, ami a gyereknek közeli, és ami az olvasóvá nevelés szempontjából mindenképpen megfelelő. Tanítók és tanárok a célunkat így könnyebben elérhetjük. A megjelent új szövegek valóban a gyerekek számára elősegítik mindezeknek a területeknek a fejlesztését.

Mindenekelőtt arra összpontosítottunk, hogy a módszertani elveket tiszteletben tartsuk. Például az élménypedagógia, a folyamatolvasás technikája, a funkcionális nyelvtantanítás és más alapelvek, amelyek eddig a köztudatban éltek, a tankönyvekben, az oktatás hétköznapjaiba igazán nem kerültek be. Most azonban úgy érezzük, ezek a tankönyvek, ezek az újabb munkalapok tartalmazzák mindazokat a tartalmakat, amik által ezt elérhetjük. Az olvasóvá nevelés és esetleg még a nyelvi készségek kialakítása ezáltal könnyedebb. Mindenképp a mai, a digitális korban élő gyerekeknek megfelelőbb tankönyvek, munkalapok készültek.

Vukov Raffai Éva (Fotó: Bozsoki Valéria)

Vukov Raffai Éva (Fotó: Bozsoki Valéria)

Dr. Vukov Raffai Éva, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanára, az új tanterv egyik szerzője és a nyelvtankönyv egyik szerzője:

– Elég régi kiadású könyveket használtak korábban a gyerekek kis változtatásokkal. Úgy gondolom, a pedagógusok maguk is változtattak ezen oly módon, hogy különböző eszköztárakból emeltek be elemeket, minket egyrészt ez is motivált. Másrészt megnéztünk egy nagyon modern nyelvtankönyv-sorozatot, amely nemrég jelent meg Erdélyben, és amely példát mutatott nekünk. A gyermekek változása és a szakirodalom változása az, amit mindenképp be szerettünk volna emelni a tantervbe és a tankönyvekbe.

A digitalizáció vívmányait nagymértékben használják a gyerekek. A tankönyvek esetében az írott betűről van szó, amit természetesen megtartunk annak ellenére, hogy a digitalizációs élmény, tevékenység hatalmas területeket fed le. A gyerekeknek a betűvetéssel meg kell ismerkedniük, a szöveg az, amivel elsősorban találkoznak. Fontos cél volt, hogy a tankönyvekben lássák a gyerekek, a szövegben lehet sokat keresni és megtalálni, alkalmas felfedezésre, a szabályok kihámozására.

Törteli Telek Márta (Fotó: Bozsoki Valéria)

Törteli Telek Márta (Fotó: Bozsoki Valéria)

  A gyerek minden bizonnyal korábban találkozott az elektromos kütyükkel, a különböző elektronikus játékokkal. Nem hiszem, hogy a tankönyvekkel rivalizálunk, de alkalmazkodunk olyan mértékben ehhez, hogy használjuk azt, amit a betű, a szöveg, a nyelv kínál. Megpróbálunk alkalmazkodni a gyerekek gyors világához, ahhoz a szemléletmódhoz, amit ez a gyors világ kínál nekik. Tehát a dinamizmusra törekedtünk. Ami azt jelenti, hogy a szöveg izgalmas, tényleg érthető legyen, gyors cselekvésre, gondolkodásra és válaszadásra serkentse őket.

Léphaft Ágnes, a Tankönyvkiadó Intézet magyar kiadványainak a szerkesztője: – Az új program szerint készülnek az alsós és felsős tankönyvek. Az első osztályos magyar nyelvű tankönyvcsomagot készítettem én, ezek 2019 szeptemberében már kiadásra kerültek. Az idén kerültek sorra a másodikos és harmadikos tankönyvek, jövőre pedig a negyedikes tankönyvek jelennek meg. Minőségben azok a tankönyvek sem lesznek hátrányban, amelyek késnek. A szakemberek azok, akik a könyvek tartalmait állítják össze. Teljes mértékben a korosztálynak és mindenféle módszertani elvnek megfelelően tökéletesen adaptálják a könyvet. Az én dolgom az, hogy a gyerekek kezébe külsőben és formában olyan taneszközöket adjunk, amik időtállók. Vizuálisan, közvetett módon, módszertanilag is a gyerekeket arra sarkallják, hogy egyszerűbben tanuljanak, könnyebben tudják elsajátítani a tananyagot, és az ne csak száraz, hanem alkalmazható anyag legyen.

Léphaft Ágnes (Fotó: Bozsoki Valéria)

Léphaft Ágnes (Fotó: Bozsoki Valéria)

A harmadik osztályos tankönyveket Nagy Kornélia szabadkai grafikus illusztrálta, nagyon jó volt vele közreműködni, mert sokkal egyszerűbb olyan munkatárssal közreműködni, aki érti azokat a szövegeket, amiket illusztrál, és nagyon közel állnak hozzá a kortárs művek. A tanterv eleve nagyon sok kortárs szöveget tartalmaz, és azok kerültek bele a tankönyvekbe. Nagy Kornélia közelebb hozta az illusztrációkat és magát az anyanyelvi könyvcsomagot a harmadik osztály részére.at és magát az anyanyelvi könyvcsomagot a harmadik osztály részére.