2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

„Ha a nép nem komolyodik meg”

Branislav Tiodorović járványügyi szakember, a köztársasági válságtörzs tagja szerint nem kizárt, hogy fontolóra veszik az iskolák és az egyetemek bezárását, amennyiben az országban a napi újonnan fertőzöttek száma meghaladja az 500-at. A 021.rs hírportál szerint kijelentette: „ha a nép nem komolyodik meg”, ezt az esetszámot az elkövetkező két héten belül elérhetjük.

Ezen a héten meggyőződhetünk arról, hogy betartják-e az óvintézkedéseket azok a polgárok, akik eddig fittyet hánytak az ajánlásokra. Az is kiderül, hogy az eddigi kéréseink meghallgatásra találnak-e – mondta Tiodorović, majd hozzáfűzte, kellemesen meglepte, hogy Nišben, és néhány más városban a vendéglátóipari objektumok tulajdonosai betartják az előírt nyitvatartási időt, és 23 órakor bezárnak.

Ha Belgrádban is így lesz, akkor nem haladjuk meg a napi 100-150 fertőzöttet, de ha a fővárosban nem veszik komolyan a korlátozásokat, akkor hamarosan napi 300-400 újonnan fertőzöttre számíthatunk – véli az epidemiológus. Szerinte nem kell kijárási tilalmat bevezetni, de a járvány gócpontjaiban be kellene zárni a kávézókat, éttermeket, mozikat, színházakat, a tömegeket vonzó kultúrális rendezvényeket. Ezáltal nem kellene mindenkinek fizetnie egyesek felelőtlensége miatt – mondta Tiodorović.