2024. április 26., péntek

Irinej püspök is a Novemberi Oklevél várományosa

A Vajdasági Klinikai Központ fertőzőosztályát Októberi Díjjal tüntetik ki

A városi képviselő-testület keretében működő ünnepnap-meghatározó és díjodaítélő bizottság a polgárok, munkaszervezetek és különböző egyesületek ajánlásai alapján szerdán megnevezte az Októberi Díj és Novemberi Oklevél jelöltjeit, 19 név került a listára. Ezek közül véglegesítették tegnapi ülésükön a díj és az oklevél várományosainak névsorát: a város Októberi Díjával az idén dr. Nebojša Kuzmanovićot, a Vajdasági Levéltár igazgatóját, az újvidéki önkénteseket, valamint a Vajdasági Klinikai Központ fertőzőosztályát tüntetik ki. Novemberi Oklevélben fog részesülni dr. Irinej Bulović bácskai püspök, az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Kara és a Városi Könyvtár.

Dr. Nebojša Kuzmanovićot kiemelkedő történészek és muzeológusok jelölték a díjra, immár 40 éve aktív a kultúra, a tudomány és a társadalmi aktivitás terén. Jelentősen hozzájárult hagyományaink megőrzéséhez, a levéltári tevékenység népszerűsítéséhez, ahhoz, hogy megértsük a történelmi dokumentáció jelentőségét.

Az újvidéki önkénteseket az Újvidék Európa Ifjúsági Fővárosa Egyesület Ifjúsági Szövetsége jelölte, a 60 ifjúsági előjelű szervezetet tömörítő Újvidéki Ifjúsági Fórum támogatásával. A jelölési dokumentáció szerint önkéntes fiataljainknak kiemelkedő érdemei vannak a kultúra, a sport, az egészségügy, a népjóléti védelem, a környezetvédelem és az emberbaráti tevékenység terén.

A fertőzőosztályt dr. Aleksandar Milovančev jelölte a díjra, a megindoklásban többek között az áll, hogy az osztály dolgozói vezérkari szerepet töltöttek/töltenek be a COVID–19 ellen vívott háborúban, a járvány elleni harc terhének legnagyobb részét ők hordják a hátukon.

Dr. Irinej Bulović püspököt a Városi Történelmi Levéltár illetékesei jelölték, megindoklásuk szerint a püspök „fellendítette a város vallási életét és az emberbaráti tevékenységeket”. Számos humanitárius akciót kezdeményezett, nemzetközi konferenciákon vett részt, a legnehezebb időkben is támogatta azokat, akiknek erre a támogatásra a legnagyobb szükségük volt.

Az Orvostudományi Kart a kar Egyetemista Parlamentje jelölte, azzal érdemelte ki az oklevelet, hogy hallgatói és professzorai különösen jelentős és hatékony módon vettek részt a COVID–19 elleni küzdelemben.

A Városi Könyvtár intézményét Selimir Radulović, a Matica srpska könyvtárának igazgatója szeretné a Novemberi Oklevéllel kitüntetett intézmények sorában látni. Történelmünk hagyományait ez az intézmény sikeresen átmentette jelenünkbe, eredményeit nemcsak a könyvtár tagjai és az olvasók, hanem társadalmi közösségünk és a szakmai szervezetek is elismerik.

Az Októberi Díjat október 23-a, a város 1944. évi felszabadulásának évfordulója alkalmából ítélik oda azoknak, akik legtöbbet tettek városunk politikai, gazdasági, művelődési vagy más téren történt fellendítéséért.

Novemberi Oklevél olyan személyek vagy egyesületek tulajdonába kerül, akik/amelyek a város szabad szellemiségének fejlesztéséért, a demokratikus hagyományok ápolásáért tettek sokat. Hősöknek, azaz olyan személyeknek is odaítélhető, akik rendkívüli helyzetekben kimagasló bátorsággal, esetleg saját éltük kockáztatásával megmentettek másokat, odaadó, önzetlen magatartásról tettek tanúbizonyságot. 1918. november 9-ére emlékezve adják át, a szerb hadsereg ezen a napon vonult be a városba.

Az elismerések végleges odaítéléséről a városi-képviselő testület dönt majd a következő, jövő heti ülésén.