2024. május 5., vasárnap

Palliatív gondozás is lesz a Kolevkában

Stevan Bakić polgármester megtekintette a Kolevka Gyermekotthonban zajló munkálatokat

Nenad Kozomora igazgató társaságában a Kolevka Gyermekotthon épületének felújítási munkálatait tekintette meg pénteken Stevan Bakić, Szabadka polgármestere. Az építkezési terület bejárását követően a polgármester újságíróknak elmondta, hogy nemcsak a bentlakók, hanem a város számára is fontos beruházásról van szó, hisz a gyermekotthon felújításával és bővítésével az ország egyik legkorszerűbb intézménye lesz.

Újabb épülettel bővül majd a Kolevka Gyermekotthon (Fotó: Gergely Árpád)

Újabb épülettel bővül majd a Kolevka Gyermekotthon (Fotó: Gergely Árpád)

– Meg kell említenem, hogy az otthonnak nagy múltja van, mely 1903-ban került tető alá Szegényház néven. Az életkörülmények javítása és a munkahelyi környezet alkalmassága érdekében kezdődött meg a Kolevka Gyermekotthon teljes felújítása. A munkálatok részét képezi a már meglévő épület szanálása és újabb objektumok felépítése. Az egyik új épületben 10 szoba és más kisegítő helyiségek lesznek 800 négyzetméteren. Ennek munkálatai júniusban kezdődtek meg és várhatóan december közepéig befejeződnek. Emellett jövő év február végéig fel fog épülni egy 700 négyzetméteres tornaterem és egy medence is, melyben lehetőség nyílik sportolásra és gyógyterápiára. Harmadik fázisként történik a majdnem háromezer négyzetméteres régi épület újjáépítése, mely februárban veszi kezdetét. Azok a munkálatok a tervek szerint 2021 végéig be is fejeződnek – mondta a polgármester.

A beruházás értéke mintegy 800 millió dinár, melyet a szerb kormány beruházásokkal foglalkozó irodája támogat. Szabadka Város az építkezési munkálatok kivitelezésének felügyeletéért 15 millió dinárt biztosított.

Stevan Bakić, Nenad Kozomora és Ilija Đukanović (Fotó: Gergely Árpád)

Stevan Bakić, Nenad Kozomora és Ilija Đukanović (Fotó: Gergely Árpád)

Az intézménynek jelenleg 162 lakója van. Az új épületrész kialakítására, illetve a már meglévő épület felújítására azért volt szükség, mert 2011-ben megváltozott a Kolevka alapszabályzata, és a szociális védelemről szóló törvény értelmében 14-ről 26 életévre emelkedett felhasználóink életkora, nyilatkozta Nenad Kozomora.

– Az intézménynek alkalmazkodnia kell az előírásokhoz. Az év elején kezdtük meg a munkálatok előkészítését. A Tartományi Szociális, Népesedéspolitikai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság beleegyezésével és a jogszabályoknak megfelelően palliatív ellátás is zajlik majd az intézményben. A többszörös fejlődési rendellenességben szenvedő gyerekekről jelenleg az ország kórházaiban gondoskodnak, idővel pedig átkerülhetnek ebbe az intézménybe – nyilatkozta az igazgató.