2024. április 26., péntek

Súlyos állapotban a legenda

Koronavírusos megbetegedés miatt súlyos az állapota Antonín Panenkának, akinek legendássá vált tizenegyesével a csehszlovák válogatott 1976-ban megnyerte a labdarúgó-Európa-bajnokságot. Egykori klubja, a prágai Bohemians 1905 szerdán azt közölte, Panenka kórházba került, az intenzív osztályon ápolják.

Az 1976-os kontinenstorna belgrádi döntőjében 2:2-es eredménnyel zárult a rendes játékidő Csehszlovákia és a címvédő NSZK csapatai között, és miután a hosszabbításban nem született gól, az Európa-bajnoki címről – első alkalommal – tizenegyespárbaj döntött. A negyedik párban a német Uli Höness hibázott, így a csehszlovákok ötödik lövése dönthetett, ezt rúgta Panenka. A csatár nekifutott, és alápörgetett a labdának, amely lassú ívben az elvetődő német Sepp Maier kapus mellett a háló közepébe hullott. Az így értékesített büntetőket azóta Panenka-tizenegyesnek nevezik.

Zárt kapus lesz a szerb–magyar

Zárt kapus lesz vasárnap a Szerbia–Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzés. A magyar szövetség (MLSZ) szerdai közleménye szerint a helyi hatósági szabályozás értelmében nem lesznek szurkolók a belgrádi összecsapáson.

Az Újpest a legjobb 64-ben

Mindkét NB I.-es csapat, az Újpest és a Diósgyőr is bejutott a legjobb 64 közé a magyar kupában. A lila-fehérek az első félidőben csak egy gólt rúgtak, a másodikban azonban hármat is lőttek az Iváncsának. A Diósgyőr Balassagyarmaton vendégeskedett, Grozav és Hegedűs találataival 2:0-ra nyert az NB I.-es gárda.

Eredmények, magyar kupa, 1/64: Balassagyarmat–Diósgyőr 0:2, Iváncsa–Újpest 0:4, Lőrinc–Nyíregyháza 0:7, Szeghalom–Szolnok 0:10, Tiszafüred–Putnok 3:2, Veszprém–Szeged-Csanád Grosics Akadémia 0:5.

Mi baja Courtois-nak?

A kapus Thibaut Courtois fizikális problémákkal küzd, így elhagyta a belga labdarúgó-válogatott edzőtáborát. A Real Madrid hálóőrével kapcsolatban a nemzeti csapat hivatalos Twitter-oldalán azt írták, az orvosi vizsgálatok megállapították, nincs játékra alkalmas állapotban. A belgák tegnap este Elefántcsontpart együttesével felkészülési mérkőzést játszottak, majd vasárnap Angliával, jövő szerdán pedig Izlanddal vívnak Nemzetek Ligája-találkozót.

Courtois a klubja legutóbbi, Levante elleni bajnoki összecsapásán nagyszerűen védett, a sajtó szerint a Real Madrid és a belga szövetség közötti feszültség állhat a hálóőr hazaküldésének hátterében: Roberto Martinez szövetségi kapitány egy hónappal ezelőtt annak ellenére hívta be a keretbe Eden Hazard-t, hogy a Real támadója sérülésből lábadozott. Courtois az egy hónappal ezelőtti összetartásról is idő előtt visszatért a madridiakhoz…

Óriási veszteség a Románál

Az AS Roma 204 millió eurós veszteséggel zárta a június 30-án véget ért pénzügyi évet, elsősorban a járvány következtében. A további komoly veszteségek elkerülése érdekében a klub – amelyet nyáron Dan Friedkin amerikai üzletember csaknem 600 millió euróért megvásárolt a honfitársától, James Pallottától – tárgyalásokat folytatott az első keret játékosaival és edzőivel. Ennek eredményeképpen március és június között az érintettek lemondtak négyhavi fizetésükről, ami bruttó 30 millió eurós megtakarítást jelent. A hétfőn véget ért átigazolási időszakot 13 millió eurós plusszal zárták a rómaiak, elsősorban Grégoire Defrel, Maxime Gonalons, Aleksandar Kolarov és Patrik Schick távozásának köszönhetően.