2024. április 26., péntek

A járvány sújtotta zeneipar

A szerbiai zenészek találkozót kértek a kormány és a válságstáb tagjaitól

A szerbiai zenészek tárgyalni szeretnének a kormány és a válságstáb tagjaival. Megoldásra várnak, mivel a koronavírus-járvány miatt jelentős jövedelemkieséssel kellett számolniuk – írja a SeeCult.

– A járvány megváltoztatta az egész világot, és a társadalom minden szegmensére lesújtott. Mindez a zenei életet is nagyon megviselte, hiszen minden koncertet és fesztivált lemondtak. Március óta lemondják a zenei rendezvényeket, és azóta nem sikerült teljes kapacitással megszervezni azokat. A jövedelemkiesés 100 százalékos – olvasható a Hazai zenei életért elnevezésű kezdeményezés kiáltványában, amelyben megfelelő gazdasági intézkedéseket és mindenki számára egyenlő járványügyi intézkedések kérnek az illetékesektől.

Pozitív példaként Németországot említették, ahol a művészet és a kultúra megsegítésére egy segélyalapot hoztak létre, és mintegy 50 milliárd euróval támogatták az ágazatot. Arra is emlékeztettek, hogy az Egyesült Királyság a zenei és a kulturális rendezvények megmentésére több mint 1,5 milliárd fontot különített el. Franciaország, Olaszország és más országok is több százmillió eurót fordítottak erre a célra.

A zenészek azt kérik, hogy mindenkire azonos kritériumok vonatkozzanak.

– Ha májustól teljes kapacitással működnek a bevásárlóközpontok, a plázák, az éttermek, a kávézók, az edzőtermek, az akvaparkok és más zárt objektumok, akkor megoldást kell találni arra, hogy ismét beinduljon a zeneipar. Egy-egy átlagos bevásárlóközpontban naponta 10 ezer ember fordul meg zárt helyen, egy-egy akvapark naponta több mint 5000 látogatót fogad, ugyanez elmondható a vendéglátóipari létesítményekről is. Ha mindez lehetséges, akkor koncerteket és fesztiválokat is tarthatnának – áll a kiáltványban.