2024. április 26., péntek

Topolya emlékezett

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére koszorúztak a Nyugati temetőben

Több évtizedes hagyománya van annak, hogy október 6-án, a nemzeti gyásznapon megemlékezést szerveznek, az aradi vértanúk hősiessége előtt tisztelegve, a topolyai Nyugati temetőben álló, úgynevezett láncos emlékműnél.

Az önkormányzat nevében Szatmári Adrián községi elnök és Kislinder Gábor elnökhelyettes koszorúzott (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az önkormányzat nevében Szatmári Adrián községi elnök és Kislinder Gábor elnökhelyettes koszorúzott (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A rendezvény a Kodály Zoltán MMK tagjainak tolmácsolásában a magyar Himnusszal kezdődött, majd Szabó Rebeka, az Auróra Beszédművészeti Műhely tagja szavalatával folytatódott. Ez után Tomik Nimród történész, a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai helyi szervezetének elnöke tartott történelmi visszatekintőt.

– Az 1848/49-es eseményekhez köthetően Topolyára vonatkozóan több eseményről is tudunk. Az akkori Délvidék java részére jellemző volt az úgynevezett „szaladás”, hiszen menekülni volt kénytelen a lakosság. Január 30-án és 31-én a bevonuló szerb csapatok nagy vérengzést vittek véghez Topolyán is. Az áldozatok emléke előtt tiszteleg ez az emléktábla is, amit nyolc évvel ezelőtt avattunk fel. Aki egészen biztosan járt Topolyán, az Guyon Richárd francia származású, angliai tábornok, ő vezette az utolsó győztes kishegyesi összecsapás csapatait. Azt tudjuk, hogy a Kálváriadombon volt a hadiszállása – mondta egyebek mellett Tomik, és hozzátette, hogy Rác Szabó Ottó, néhai történelemtanártól több mint 13 éve vette át a temetőben rendezett megemlékezés történelmi visszatekintését, és az idén valóban szép számban jelentek meg a polgárok a rendezvényen. Kovács László, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya-Kishegyes körzeti elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a magyarságnak továbbra is a kereszténység mentén megélt hagyományaiban van a jövője. A továbbiakban ft. Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes mondott fohászt, majd a jelenlevők elhelyezték a kegyelet virágait. A szabadkai magyar főkonzulátus képviseletében Benyovszky Anna konzul, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Kisimre Szerda Anna és Fazekas Róbert, a topolyai önkormányzat nevében Szatmári Adrián és Kislinder Gábor, a VMSZ nevében Fremond Árpád alelnök és Valka Károly tanácstag koszorúzott. A VMSZ és a VMDP közös koszorúját Sípos Hajnalka és Kovács László helyezte el. Ezt követően több civil szervezet képviselője helyezte el az emlékezés virágait.