2024. április 26., péntek

Fejlesztésre váró repülőtér

Dr. Pásztor Bálint látogatása a szabadkai Ivan Sarić Repülőklubban

Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke szerdán eleget tett a szabadkai Ivan Sarić Repülőklub meghívásának, hogy megtekintse a repülőteret, és így jobban megismerhesse a klubot és a repülőtér működését – áll a Képviselő-testületi Ügyek Szolgálatának szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóértesítésében.

„Az Ivan Sarić Repülőklub tagja a Szerbiai Repülős Szövetségnek, a Vajdasági Repülős Szövetségnek és a Szabadkai Sportszövetségnek. Fejlődését az elmúlt néhány év alatt a fiatal tagok számának, valamint a légi járművek és a sportfelszerelés számának növekedése bizonyítja. A klub, a rendelkezésére álló felszereléssel évente átlagosan hat repülőpilótát képez ki, több mint 50 ejtőernyőst, mintegy három vitorlázórepülőst, de nagy az érdeklődés a motorossárkány- és a siklóernyő-pilóták képzése iránt is. Éves szinten 1000 óra körül van a repülések száma, 1000-et meghaladó az ejtőernyős ugrások száma, 200 óra a vitorlázó repülés, 100 óra az ultrakönnyű repülőgépeken tett repülések száma és 300 a siklóernyős repüléseké.

A repülőklub tagjai három hónapos időtartamra Szabadkai Repülőtér néven ideiglenes határátkelőt nyitottak, amely nemzetközi repülésekre adott lehetőséget Szabadkán, és szándékukban áll, hogy versenyeket szervezzenek és versenyeken vegyenek részt, és minél jobb versenyeredményeket érjenek el. A klub az idén házigazdája volt az országos precíziós repülés bajnokságnak, amelyen harmadik helyezést ért el” – olvasható többek között az értesítésben.

Az Ivan Sarić nevét viselő repülőklub a szabadkai Ivan Sarić első légi bemutatójának 110. évfordulójára készül. Ivan Sarić a szabadkai lóversenypályán 1910. október 16-án Sarić 1 nevet viselő saját készítésű repülőjével először emelkedett a nyilvánosság előtt levegőbe.

A repülőklub terveivel és eredményeivel való megismerkedést követően Pásztor Bálint a repülőtér jelentőségét hangsúlyozta. Szerinte a repülőtér további fejlesztése a könnyebb és gyorsabb utazás lehetőségével alapját képezné a szabadkai idegenforgalom fejlesztésének. A beszélgetés során egyebek mellett megállapítást nyert, hogy együttműködéssel a repülőtér működése magasabb szintre emelhető.