2024. április 26., péntek
IN MEMORIAM

Elhunyt N. Czirok Ferenc

Hosszú, súlyos betegség után elhunyt N. Czirok Ferenc költő, író, akinek az alkotásai a Magyar Szó hasábjain is megjelentek. Tavaly, a magyar kultúra napja alkalmából Zentán megrendezett vajdasági központi ünnepségén találkozhattunk vele, amikor átvette a VMMSZ plakettjét. Nemrégen jelent meg akár szabad szolga című verseskötete, amelynek a bemutatóját már nem érte meg.

N. Czirok Ferenc 1956-ban született Zentán. Az általános iskolát szülőfalujában, Moholon fejezte be, a középiskolát Zentán, majd az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékének hallgatója volt. 1977-ben Moholon megalapította a fiatal színjátszók egyesületét, az IKSZ-et (Ifjúsági kísérleti színpad), amelynek két éven keresztül a vezetője és a rendezője volt. 1981 és 1996 között az Újvidéki Színházban dolgozott díszletezőként, majd szervezőként.

1988-ban családjával Muzslyára költözött, ahol négy évvel később megalapította a Sziveri János Művészeti Színpadot, két időszakban vállalva a színpad elnöki posztját. A Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat alapító és szerkesztőségi tagja, valamint a muzslyai Zeppelin Rádió Mi szél hozott? című művelődési műsorának szerkesztője volt egészen a rádió megszűnéséig.

Megjelent kötetei: Elodázott versek, avagy csendélet kalodával (SZJMSZ, Muzsla, 2001, versek), Sorspecsét (SZJMSZ, Muzsla, 2003, novellák), Körhinta, avagy elmeszelt történetek, illetve Elmeszelt (f)esték (SZJMSZ, Muzsla – Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület, Pilisvörösvár, 2007, versek, novellák).