2024. április 26., péntek

Iránytű az integrációhoz

Belgrádban tárgyal az országjelentésről az uniós bővítési biztos

Csütörtökön Szerbiába, Belgrádba látogat Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos, a délután folyamán Ana Brnabić kormányfővel, majd kora este Aleksandar Vučić államfővel folytat megbeszélést. Ma Szkopjéban számolt be a biztos a Nyugat-Balkán számára jóváhagyott kilencmilliárd eurós gazdasági csomagnak és az országokról elkészített jelentések a részleteiről.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A Nyugat-Balkán régiójának egészéről szólva az Európai Bizottság a jelentésben kiemelte, az elvárt eredmények messze elmaradnak az uniós tagsági követelményektől, továbbra is kihívást jelent az, hogy a térség hiteles előrelépést tegyen a jogállamiság területén. Nem mutatkozik kellő elkötelezettség az igazságszolgáltatás függetlenségének alapelve iránt. A korrupció elleni küzdelem összességében lelassult, és a legtöbb partnernél az eredmények messze elmaradnak a tagsági követelményektől. A véleménynyilvánítás szabadsága és a médiapluralizmus terén tavaly minden korábbinál csekélyebb előrelépés történt.

Szerbiával kapcsolatban Várhelyi azt közölte, reméli, hogy a hamarosan megalakuló szerb kormány a bizottság jelentését iránytűként használja majd annak érdekében, hogy a reformokat még nagyobb sebességgel és átfogóbb mértékben hajtsa végre.

Véleményének adott hangot, hogy Szerbiának egy fejezet megnyitására még alkalma lehet az idén, ez pedig a csatlakozási tárgyalások nyolcadik, a gazdasági versenypolitikával foglalkozó fejezete. Magában a Szerbiáról szóló jelentésben is megtalálható, hogy az ország eredményeket valósított meg ezen a téren – tette hozzá. Közölte azt is, hogy a Szerbia által elfogadott új csatlakozási módszertan középpontjában a jogállamiság tiszteletben tartása és fejlesztése áll majd. Megfogalmazása szerint a szerb államvezetőségnek minél gyorsabb és mélyebb reformokat kell foganatosítania, a politikai kritériumok teljesítése, a jogállamiság szavatolása megnyitják majd az újabb fejezeteket a tárgyalásokon – értékelte.

Az Európai Bizottság szerbiai országjelentésében az áll, hogy Belgrádnak nem sikerült semmilyen előrelépést megvalósítania a választási folyamatok és az igazságszolgáltatás témakörében. A korrupcióellenes küzdelemben is visszafogottak a sikerek, ahogyan az államapparátusnak, adminisztrációnak a megújításában is. Az állam sikereket ért el a gazdaság területén, csökkent a költségvetési hiány, ám pénzügyi reformokat nem hajtott végre. A gazdaság területén is az államé a főszerep, a magánszektornak pedig a jogállamiság területén megmutatkozó gondok miatt nagy problémákkal kell megküzdenie – áll a jelentésben.

A várakozások szerint Várhelyi holnapi látogatása során a szerb állami tisztségviselőkkel megvitatja az országjelentés megállapításait, és tárgyalnak az integráció folytatásáról is.