2024. április 26., péntek

A szabadság iránti vágy országai

Mostantól sokkal szorosabbak lesznek a monacói–szerb kapcsolatok – Belgrádban járt II. Albert herceg
Az együttműködés első lépései a digitalizáció, a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok és a társadalmi átalakulás területén valósulnak meg (Fotó: Beta)

Az együttműködés első lépései a digitalizáció, a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok és a társadalmi átalakulás területén valósulnak meg (Fotó: Beta)

Állami kitüntetésben részesítette Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldit, vagyis II. Albert monacói herceget Aleksandar Vučić szerb államfő szerdán, a herceg hivatalos belgrádi látogatása során. Jó alkalom volt a hazai és a monacói küldöttségnek ez az út arra is, hogy a gazdasági kapcsolatok elmélyítésének lehetőségeiről, továbbá más, nemzetközi kezdeményezésekről tárgyaljanak. Vučić az eszmecserét követően bejelentette, hogy Szerbia hamarosan csatlakozik az ENSZ-ben a Németország és Franciaország által elindított multilaterális kezdeményezéshez, melytől a tagországok közötti még szorosabb kapcsolatok kialakítását várja. Szerbia eltökélten dolgozik azon, hogy megőrizze a régió békéjét és stabilitását, valamint megvalósítsa saját külpolitikai céljait. Mint nyilatkozatában arra rámutatott, Szerbia egyelőre nem vált tagjává az említett kezdeményezésnek, de II. Albert azt tanácsolta, mielőbb tegye meg az állam a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy részese legyen, mert mindenképp hasznára válhat az elképzelés támogatása.

A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy a kapcsolatok fejlesztésére van szükség Szerbia és Monaco között, szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy együttműködést kívánnak megvalósítani a társadalmi és gazdasági élet minden szegmentumában. Vučić az aláírást követően kijelentette, egy nagy lépést jelent ez annak a célnak az elérése felé, hogy a két ország közötti viszonyok minden eddiginél jobbak és szorosabbak legyenek.

Szó esett az idegenforgalomról is, mint a szerb köztársasági elnök fogalmazott, reális az az elvárás, hogy a jövőben több monacói látogasson el Szerbiába, s több szerbiai turista keresse fel Monacót, Monte-Carlót. Azt kívánta, ne csak Novak Ðoković világhírű teniszező számítson rendszeres látogatónak ebben a hercegségben.

II. Albert monacói herceg (Fotó: Beta)

II. Albert monacói herceg (Fotó: Beta)

Albert herceget egyébként ünnepélyesen fogadta a Szerbia Palota előtt késő délelőtt az államfő, felcsendült mindkét ország himnusza, s a díszőrség tagjai is kivonultak a tiszteletadás jeleként. Négyszemközt is tárgyalt a két vezető, majd a monacói küldöttség tagjai találkoztak a szerb állami delegációval. Látogatásakor a megbeszélések után a herceg elmondta, Monaco és Szerbia között új lendületet vesznek a kapcsolatok. Emlékeztetett arra, hogy a két ország között hivatalosan csak 2007-ben teremtődtek diplomáciai kapcsolatok. Vučić a vendég segítségét kérte Szerbia európai uniós csatlakozási terveinek megvalósításához is. Mint mondta, egy olyan államról van szó, amelynek a véleménye nagyon sokat számít, így hozzájárulhat ahhoz, hogy Szerbia gyorsabban vegye az uniós felzárkózás útján felmerülő akadályokat.

KÖRNYEZETVÉDELEM, DIGITALIZÁCIÓ

A nap folyamán megállapodást kötött a Szerbiai Gazdasági Kamara és a monacói Gazdasági Bizottság. A két testület megbeszélésein, majd a szerződéskötésen jelen volt az említett két magas rangú tisztségviselő is. II. Albert kifejtette, hogy a szerbiai látogatásának az egyik célja éppen a gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségeknek a feltárása volt. Monacót, mint mondta, érdekli az, hogy a környezetvédelem, az idegenforgalom, a megújuló energiaforrások, a fenntartható fejlődés fejlesztése, továbbá a biológiai sokszínűségnek és tengerek, óceánok megőrzésének a kérdésköreiben hogyan valósíthatna meg minőségi kapcsolatokat a két állam. Az együttműködés konkrétumairól szólva elmondta, hogy az első lépések a digitalizáció, nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok és a társadalmi átalakulás területén mutatkoznak meg. Megítélése szerint olyan területek ezek, melyeken mindkét félnek meglehetősen egyértelmű haszna lehet a kooperációból. II. Albert elmondta, hogy Monaco és Szerbia sok szempontból tűnhet egymástól különböző országnak, mégis, a közös pontok megtalálása sikerhez, pozitív fejleményekhez vezethet.

JAVÍTANI KELL A KERESKEDELMET

Monaco és Szerbia között új lendületet vesznek a kapcsolatok (Fotó: Beta)

Monaco és Szerbia között új lendületet vesznek a kapcsolatok (Fotó: Beta)

Vučić hangsúlyozta, hogy a különbségek ellenére két régi európai országról van szó, melyek sok közös jellemzővel is illethetők, a szabadság iránti vágy az egyik ilyen meghatározó tulajdonsága mindkettőnek, fejtette ki. A gazdaságról szólva közölte, a jelenlegi árucsere értéke meglehetősen alacsony, a szolgáltatások terén némileg jobb a helyzet, de semmiképp sem megfelelő. Dolgozni kell annak érdekében, hogy a kereskedelmet is fejlessze a két állam – állapította meg a szerb elnök.

MŰVELŐDÉS ÉS SPORT

Egyeztetett a hivatalos látogatás alkalmával a két állam külügyminisztere is, Laurent Anselmi Ivica Dačićtyal tárgyalt Belgrádban. Maguk is a bilaterális kapcsolatok előbbre vitele mellett foglaltak állást, mint megállapították, mindenekelőtt a gazdaság, a művelődés és a sport terén vannak lehetőségek arra, hogy Szerbia és Monaco szorosabb kapcsolatokat építsen egymással. Egyet értettek abban, hogy a monacói küldöttség szerbiai látogatása egy fontos lépésnek számít a közös célok elérése felé.