2024. április 26., péntek
GYERMEKHÉT SZABADKÁN

Fejlesztés sporttal

Hétfőn vette kezdetét a nemzetközi gyermekhét ünneplése Szabadkán, melynek keretében számos programmal teszik érdekesebbé az oktatást a város iskoláiban. A szórakozás mellett a sportra, a környezetvédelemre és a szolidaritásra is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők, az intézmények zömében pedig tematikus napokat szerveztek a hét folyamán.

Kedden a sportolásé volt a főszerep. A Kizúr István Általános Iskolában kézilabda-, a Szent Száva Általános Iskolában pedig labdarúgó-mérkőzéseket tartottak, míg a Žarko Zrenjanin Általános- és Középiskolában asztaliteniszeztek a diákok a délelőtti órákban. Az Október 10. Általános Iskolában súlyemelés és kézilabda-mérkőzés volt, míg a Majsai úti Általános Iskolában falmászást és röplabdázást szerveztek a gyerekeknek.

Nataša Aleksić, a városi tanács sporttal megbízott tagja a Žarko Zrenjanin Általános- és Középiskola udvarában nyilatkozott a sajtó képviselőinek.

Szabadkai sportolók látogattak el kedden az iskolákba (Fotó: Gergely Árpád)

Szabadkai sportolók látogattak el kedden az iskolákba (Fotó: Gergely Árpád)

– Szabadkai sportolók keresték ma fel az iskolákat, akik a testmozgást népszerűsítik a gyerekek körében. A Szent Száva Általános Iskolába például a Spartacus labdarúgócsapat tagjai látogattak el, akik ajándékot is vittek magukkal. A gyerekek így közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a sportolókkal, nem csak a televízióban láthatják őket. A rendszeres testmozgás meglehetősen fontos a gyermekek fejlődését illetően, ezért volt célunk a sportolás népszerűsítése – mondta Nataša Aleksić.

Stefan Kostadinović az asztalitenisz fortélyait mutatta meg a Žarko Zrenjanin Általános- és Középiskola tanulóinak.

– Nagyon szeretem a gyerekeket, és jó velük együtt dolgozni. Az iskola tanulói nagy érdeklődést mutatnak az asztalitenisz iránt, jó itt a hangulat. Ez a sport fejleszti a motorikus mozgást, egyes tudományos kutatások szerint fejleszti az agysejteket is, hisz gondolkodni kell azon, hogy miként üssük vissza ellenfelünknek a labdát, illetve hogy a megfelelő pillanatban tegyük azt. Mindemellett fontos a gyermekek szocializációja is, amit a csoportos és az egyéni sportok is lehetővé tesznek – nyilatkozta a sportoló.

Az egyhetes program keretében szerdán a környezetvédelemre fókuszálnak a tanulók, csütörtökön művelődési intézményekbe látogatnak el, pénteken pedig a testi- és szellemi fogyatékossággal élő gyermekek beilleszkedésén lesz a hangsúly.