2024. április 26., péntek

Kéthetes felülvizsgálati tárgyalások a Valutaalappal

A köztársasági kormány és a Szerbiai Nemzeti Bank képviselői tegnap megkezdték az online tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Jan Kees Martijn vezette küldöttségével a gazdasági mutatókról, a koronavírus-járvány miatt foganatosított gazdaságmentő intézkedésekről, a jövő évi költségvetésről és egy újabb együttműködési megegyezés lehetőségéről.

A videokapcsolat útján folyó megbeszélések október 16-áig tartanak, és ez az IMF-fel 3 évre kötött, januárban záruló megállapodás utolsó felülvizsgálata. A 2018 júliusában kötött egyezség, mint ismeretes, anyagi támogatással nem járó, kizárólag tanácsadói jellegű programot jelent, vagyis ez a nemzetközi pénzügyi intézmény Politikai Koordinációs Eszköze (Policy Coordination Instrument, PCI).

A Pénzügyminisztériumban elmondták: ebben a két hétben elemzik a nálunk „házpásztor”-nak is nevezett programban megfogalmazott reformcélok megvalósítását, és értékelik az ország pillanatnyi pénzügyi helyzetét. A tárca illetékesei úgy nyilatkoztak, hogy eddig újabb megállapodásról nem tárgyaltak, a pénzügyekben illetékes hazai szakértők azonban az utóbbi napokban többször is szóba hozták ezt a témát. Nikola Altiparmakov, a Költségvetési Tanács tagja például a Tanjugnak úgy nyilatkozott: jó lenne, ha Szerbia jövőre újabb, immár anyagi támogatást is tartalmazó megállapodást kötne az IMF-fel, így az ország biztonságosabban átvészelné a bizonytalan világgazdasági helyzetet.

Sebastian Sosa, az IMF szerbiai irodavezetője korábban jelezte, hogy az online tárgyalások egyik sarkalatos pontja a jövő évi költségvetés lesz. A szerbiai Pénzügyminisztérium még júliusban közzétette a 2021. évi büdzsé előkészítésére vonatkozó utasításokat, melyek az idei költségvetés módosítását is előirányozzák, mivel, a magyarázat szerint, csak így biztosítható a pandémia elleni küzdelem zavartalan finanszírozása. A módosítási terv szerint 20,1 milliárd dinárról 381 milliárdra emelnék a költségvetési hiányt, ami a bruttó társadalmi termék (GDP) 6,9 százalékának felel meg. A pénzügyi tárca a szóban forgó dokumentumban 6 százalékosra teszi a jövő évi lehetséges GDP-növekedést. Arra számít, hogy az infláció az év végéig és a jövő év folyamán is alacsony és stabli marad, és az inflációs céltól való megengedett, 1,8 százalékos eltérés alsó határának közelében mozog.