2024. április 26., péntek

Veszély a gyerekekre

Az ombudsman szerint a zombori önkormányzat mulasztott a küllődi körhinta-baleset esetében

Az alapvető jogok biztosa nyomban vizsgálatot rendelt el, amint a sajtóból tudomást szerzett, hogy Küllődön július 12-én összedőlt egy vásári ringlispíl, és a balesetben nyolc kiskorú megsérült. Fölszólította a zombori helyi önkormányzatot, hogy tárja föl előtte az eseményre vonatkozó dokumentációt. A megszabott határidő többszörösen lejárt, ám végül megszületett az ombudsman véleménye, miszerint a zombori önkormányzat megsértette a gyermekek alapjogait, azzal, hogy a rendeleteiben nem határozta meg, hogy milyen engedélyezési folyamat szükséges a vidámparkok magánterületen történő fölállításához, illetve a szabályszegés milyen következményekkel jár.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

Az alapjogi biztos megállapította, hogy Zombor város előírta a vidámparkok üzemeltetésének feltételeit a közterületeken a vele kapcsolatos szankciókkal egyetemben, de ez a rendelet magánterületekre nem vonatkozik. Oda alkalmazható városi előírás nem rendelkezik, miként az önkormányzat nem adott fölhatalmazást se a felügyelőségeknek, se a kommunális rendőrségnek a magánterületen ideiglenesen működtetett vidámparkok ellenőrzésére. Ez a mulasztás pedig eleve veszélyt jelent a gyerekekre.

Az ombudsman 30 napot adott a zombori helyi önkormányzatnak, hogy pótolja az általa felfedett hiányosságokat és szavatolja a gyerekek biztonságát mind a közterületen, mind a magánterületen működtetett játék- és szórakozóhelyeken.