2024. május 5., vasárnap

Jövő augusztusban nyílik a wellnessközpont

Adán a tervezett ütemben halad az építkezés – A termálvízzel működő hőtelep építésének előkészítése is folyik

Az adai rekreációs központban február elején kezdődött meg többéves előkészület és a pénzügyi források biztosítása után a wellnessközpont építése, amely a tervezett ütemben halad, és a létesítményt jövő év augusztusának végén megnyitják a fürdőzők előtt – tudtuk meg Bilicki Zoltántól, Ada község polgármestertől, aki elmondta, a beruházás 440 millió dinárba kerül, amelyet Ada község önkormányzata hitelből és önerőből finanszíroz a beruházón, az Adica üdültetési közvállalaton keresztül. 

A wellnessközpontban falaznak és lépcsőt építenek a munkások (Csincsik Zsolt felvétele)

A wellnessközpontban falaznak és lépcsőt építenek a munkások (Csincsik Zsolt felvétele)

A wellnessközpont építése mellett folyamatban van továbbá egy termálvízzel működő, 400 millió dinár értékű hőtelep építése is, amelyet a közberuházási irodán keresztül teljes egészében a szerb kormány finanszíroz.

A többszintes wellnessközpont alapterülete 2803,54 négyzetméter a teraszokkal együtt, és néhány száz fürdőző befogadására lesz alkalmas. Az épületben három beltéri medencét alakítottak ki, köztük egy-egy relax-, élmény- és gyermekmedencét. A medencék mellett épült finn szauna, gőz- és pezsgőfürdő, valamint játszóház és vendéglő is. Az épület kibővíthető lesz kültéri medencével, amit a következő szakaszban szeretne megvalósítani a helyi önkormányzat. Bilicki Zoltán elmondta, hogy elkészült a 61 Celsius-fokos termálvízről a vizsgálati eredmény, amely szerint a termálvíz egyedülálló összetételű és gyógyhatású, majd beszámolt az építkezés jelenlegi állásáról.

– Az épület pillanatnyilag úgy áll, hogy megépült a betonkonstrukció, és a belső falazás zajlik, illetve a pince részbe bekerült a teljes gépészeti felszerelés. A hideg idő beállta előtt befejeződik a nyílászárók beépítése, hogy utána a tél folyamán a belső munkálatokat az épületen belül el tudja végezni a kivitelező cég – magyarázta Bilicki Zoltán.

– Ada község önkormányzata a kivitelező céggel aláírt egy szerződést, amely bizonyos határidőkhöz köti a beruházást. A beruházás lebonyolításáról összeállítottunk egy ütemtervet, illetve az önkormányzat a szerződésbe büntetőtételeket épített be, ami azt jelenti, hogy a határidő túllépése a kivitelező számára komoly anyagi következményekkel jár. Egynapi késés 200 000 eurós büntetést jelent a kivitelezőnek. Ez azért volt nagyon fontos számunkra, mert a beruházás egy részét kölcsönből finanszírozzuk. A kölcsönt pedig részben a wellnessközpont pénzügyi eredményeiből szeretnénk visszafizetni. Ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, hogy a kölcsönt el kell kezdenünk törleszteni, viszont a létesítmény még nem működik. A beruházás egyelőre teljesen az ütemterv alapján zajlik, sőt előrehaladottabb állapotban van. A kivitelező cég arra is készen áll, hogy még jobban felgyorsítsa a munkálatokat, és jóval a határidő előtt befejezze a beruházást. Nekünk viszont a bevételeink miatt, amelyek részben szintén a beruházáshoz szükséges pénzeszközök egy részét képezik, a jövő év augusztusa felel meg, mert akkor kicsit nagyobbak a lehetőségeink – közölte Bilicki Zoltán, aki megköszönte az adai és a moholi helyi közösségeknek az együttműködést, amelyek szintén támogatják a beruházást, és szükség esetén készek anyagilag is segíteni, ha az elkövetkező időszakban szűkössé válnának a helyi önkormányzat bevételei. A polgármester kiemelte, ha erre sor kerül, akkor a községi önkormányzat 2021-ben visszajuttatná a helyi közösségeknek az igénybe vett összeget.

Bilicki Zoltán (Csincsik Zsolt felvétele)

Bilicki Zoltán (Csincsik Zsolt felvétele)

– Ezzel a beruházással párhuzamosan meg kell, hogy valósuljon a hőtelep építése, amelyet a közberuházások irodája finanszíroz. Egyelőre nem tudtuk kiírni a közbeszerzési eljárást, mert még egy dokumentumra várunk, mégpedig arra, hogy a tűzvédelmi felügyelőség jóváhagyja a tervdokumentációnkat. Ezután, remélhetőleg még az ősz végén, elindítjuk a közbeszerzési eljárást, hogy kora tavasszal megkezdhessük a beruházást. A hőtelep fogja ugyanis hőenergiával ellátni a wellnessközpontot. Ha mi termeljük meg a létesítmény számára a hőenergiát, akkor 80 százalékkal lecsökkentjük az energiaköltséget. A hőenergiát ugyanis a víz és az épület fűtésére fordítanánk. A wellnessközpontnál viszonylag jelentős mennyiségű hőenergiára van szükség ahhoz, hogy az épületet melegen tartsuk. Ezért gazdasági szempontból nem mindegy, hogy ingyenesen biztosítjuk magunknak a hőenergiát, vagy villanyáram, illetve földgáz segítségével, amelyért borsos árat fizetnénk. A wellnesközpont pénzügyi konstrukcióját úgy terveztük meg, hogy a költségeket minimalizáljuk, hogy minél nagyobb esélyünk legyen a profittermelésre. Biztos vagyok abban, hogy ez az elképzelés jó, és a beruházás nyereséget biztosít a wellnessközpontnak – magyarázta Bilicki Zoltán.

– A hőtelep azonban nemcsak a wellnessközpontot fűti majd Adán, hanem a strandfürdő medencéinek a vizét, a Dom hostelt, a sportpanziót, a műfüves ballontermet, valamint az egészségház, az önkormányzat és az általános iskola épületét, illetve a település központjában lévő lakótömböket is. Továbbá engedélyt kaptunk arra is, hogy a nyomvonal mellett elhelyezkedő házak bármelyikét rákapcsoljuk a hőtelepre, ha azt igénylik. A jövő télig mindenképpen szeretnénk megvalósítani ezt a projektumot, mert különben a fűtésnél többletkiadásra számíthatunk a wellnessközpontban, amelyet augusztus végén megnyitunk. Ezért nagyon fontos, hogy ez a két beruházás egyszerre valósuljon meg, illetve így pozitív pénzügyi eredményt tudunk elérni a wellness esetében, vagyis az önkormányzat a létesítmény építésére fordított kölcsönét is könnyebben refundálná. A többi épület rákapcsolása a hőtelepre a wellnessközponttal együtt történne a projektum keretében – nyilatkozta a polgármester.