2024. április 26., péntek

A zentai önkéntes tűzoltók újabb sikere

Kiváló eredménnyel nyerték meg az idei oromi tűzoltó-vizeskupát

Az elmúlt hétvégén harmadik alkalommal rendezte meg az Oromi Önkéntes Tűzoltótestület az Orom Tűzoltó-vizeskupát, amelyen az idén 12 csapat vett részt.

Közülük a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület férficsapata bizonyult a legjobbnak. Az oromi manapság az egyetlen olyan verseny, amelynek résztvevői „vízzel szerelnek”, vagyis a lánglovagok csapatainak úgy kell összeállítaniuk a teljes szerelést, hogy azon nagynyomású víz haladjon keresztül, aminek a segítségével el kellett dönteniük egy-egy tőlük kb. 75 méterre elhelyezett célpontot.

Vasas Balázs, a zentai önkéntes tűzoltók parancsnoka elmesélte, hogy három tekercstömlőt kellett egymáshoz csatlakoztatni, onnan pedig 2×2 C tekercstömlőt kapcsolni, sugárcsővel a végén, és azzal kellett leütni a csapatoktól mintegy 75 méterre lévő bábukat.

– A hatszemélyes csapatnak meg kellett fogni a többkilós tömlőket, ki kellett szaladni velük, csatlakoztatni, és figyelni, hogy érkezik-e a víz, végül pedig a métát is le kellett ütni – magyarázta Vasas Balázs, aki elmondta, hogy a zentai csapat 9 másodpercet javítva a tavalyi eredményén, 36 másodperc alatt, tökéletesen teljesítette a feladatot, és ezzel a teljesítményével végzett az élen.

Az önkéntes tűzoltók parancsnoka elmesélte, hogy a rendkívüli állapot az ő munkájukat is visszavetette, mivel nem tudtak olyan sokszor gyűlést tartani, és annyi aktivitásban részt venni, mint szerettek volna, ugyanakkor igyekeztek kivenni a részüket a zentai községi törzskar által elrendelt feladatokból, fertőtlenítőszereket osztottak a lakosságnak, valamint össze is gyűjtötték az üres palackokat. A nyár folyamán a laktanya területén leltároztak, takarítottak, s közben javában készültek az előttük álló versenyekre, rendszeres edzéseket tartottak a legkisebb korosztály képviselői számára.

– Hogy a befektetett munkának nyoma is legyen, bemutatót is szerveztünk a gyermekeknek, a szüleiknek és a rokonaiknak – mesélte Vasas Balázs, aki azt is hozzáfűzte, hogy mindeközben a hivatásos tűzoltóknak is segítettek a község területén jelentkező tűzesetek eloltásában.