2021. május 18., kedd
BIRKÓZÁS

Olimpiai bajnokok arcképcsarnoka az akadémián

A hét elején ünnepélyesen megnyitották a magyar birkózó olimpiai bajnokok arcképcsarnokát Csepelen, a szeptember közepén az országos felnőttbajnoksággal felavatott Kozma István Magyar Birkózó Akadémián. Az ünnepi eseményen Varga Jánostól kezdve Majoros Istvánig hét hazai ötkarikás bajnok látta el kézjegyével a portréját a létesítmény VIP-páholyában, ahol a sportág mind a 18 magyar olimpiai aranyérmesének fényképe látható. Közülük az élő bajnokok egy-egy névre szóló széket is kaptak, egy másikat pedig képletesen a jövő olimpiai bajnokának tartanak fenn.

Német Szilárd a válogatott tagjaival (Fotó: MTI)
Német Szilárd a válogatott tagjaival (Fotó: MTI)

Csodálatos ez az épület, és egy nagyszerű gondolat van mögötte, hiszen itt felnőve tudnak példaképpé válni azok a magyar birkózók, akik egyszer majd az egész országot fogják képviselni” – fogalmazott Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség elnöke, aki mintaközpontnak nevezte a létesítményt, amely a kormány támogatásával, az önkormányzat és a szövetség összefogásával épülhetett meg. „A magyar birkózók olyan értéket teremtettek, amely a jövőben ugyanúgy hozzátartozik majd Csepel hírességeihez, mint a Weiss Manfréd-gyár” – fűzte hozzá.

Hegedűs Csaba, az akadémia nagykövete és egyben szakmai tanácsadója arról beszélt, hogy Csepel mindig is ott volt, ott van és ott lesz a magyar birkózás térképén, a szakosztályvezető Maróti István munkájának eredményességét pedig az a rengeteg érem fémjelzi, amelyet a csepeli birkózók a hazai és nemzetközi versenyeken nyertek. „Az akadémián olyan birkózók fognak felnőni, akik a magyar történelmet is kívülről tudják, és a sport mellett a tanulásban és nyelvek ismeretében is élen járnak majd. A magyar birkózósport szakmaiságával világ- és olimpiai bajnokokat fogunk itt nevelni” – tett ígéretet München ötkarikás bajnoka.

Süle László, az akadémiát működtető alapítvány kurátora előadásában ismertette, hogy a háromszintes, multifunkcionális épület alapterülete bruttó 4000 négyzetméter, többek között három szőnyeges edzőterem, hatszőnyeges küzdőtér, ötszáz fős lelátó, valamint számos kiegészítő létesítmény található benne. A kurátor ismertette azt is, hogy a következő két lépcsőben százhúsz férőhelyes, ötszintes kollégium, sportrehabilitációs és sportegészségügyi központ, valamint hírességek csarnoka épül az akadémia mellé, amely a magyar birkózás szentélye kíván majd lenni. A kollégium a tervek szerint 2022 szeptemberére készül el.