2024. április 26., péntek

Húsz éve a fiatalok szolgálatában

Huszadik születésnapját ünnepli az Újvidéki Rádió Kifigyelő című műsora

Különleges jubileumot ünnepel az idén az Újvidéki Rádió Kifigyelő című műsora, amely éppen húsz évvel ezelőtt, 2000. októberében indult el, és azóta minden szombaton este izgalmasabbnál izgalmasabb témákkal, fiatalos lendülettel és temérdek jókedvvel várja a hallgatókat a 90,5, a 92,5 és a 104,2 mHz-en. A műsor házigazdái, Lőrinc Tímea és Máriás Endre rendhagyó adásokkal készülnek a jubileumra, amelynek alkalmából az egész hónapban az egykori munkatársakat látják majd vendégül.

– Ma is élesen emlékszem arra a pillanatra, amikor a műsor indulását követő nyáron Figura Terézia megkeresett, mondván, hallotta, hogy a gimnázium befejezése után Újvidéken folytatom a tanulmányaimat, és szeretné, ha bekapcsolódnék a Kifigyelő című műsor készítésébe. Aztán ebből nem csupán négy év lett, ameddig a tanulmányaim tartottak, hanem csaknem két évtized – emlékezett vissza Máriás Endre, a Kifigyelő szerkesztője és a műsort gyártó TM-People International Kft. igazgatója, aki elmondta, ha visszatekintünk a Kifigyelő két évtizedes történetére, akkor jól elhatárolható korszakokat fedezhetünk fel.

– A kezdeti időszakot mindenekelőtt a műsor megálmodói, Figura Terézia és Muci Attila határozták meg, akik mellett természetesen sok fiatal is részt vett az adások elkészítésében. Nem sokkal azután, hogy ők távoztak a csapatból, Hevér Lóránt és Tornai Erika érkezett a helyükre, akikkel együtt akkoriban egy másik nagysikerű műsort is készítettünk az Újvidéki Rádióban, az Éjjeli járatot. A következő időszakot a Drobnyik Szabolccsal és Raffai Ágnessel alkotott hármasunk határozta meg, majd öt évvel ezelőtt, a tizenötödik születésnap alkalmából teljesen megújult a műsor, amely új időpontot, új struktúrát és új társműsorvezetőt is kapott Rutonić Róbert személyében, akit három évvel ezelőtt Lőrinc Tímea váltott, új lendületet hozva a Kifigyelőbe. Rajtuk kívül rövidebb-hosszabb ideig természetesen sokan mások is megfordultak a csapatban, köztük olyanok is, akik mára már más területeken váltak sikeresekké és a vajdasági magyar közélet jeles képviselőivé – magyarázta a Kifigyelő szerkesztője.

– Az első adások óriási izgalommal töltöttek el, hiszen akkor tapasztaltam meg, miként készül egy rádióműsor, hogyan lehet egy beszélgetést jó hangulatban végigvezetni, úgy, hogy azt az ember ne munkaként, hanem kikapcsolódásként és feltöltődésként élje meg – hangsúlyozta Lőrinc Tímea, a Kifigyelő műsorvezetője, aki ma is nagyon örül annak, hogy ezáltal egy teljesen új dologban is kipróbálhatta magát. 

– Eleinte tartottam a műsorvezetői szereptől, ma viszont már rendkívül hálás vagyok a sorsnak azért, hogy részese lehetek ennek az egész kalandnak, és azért is, hogy Endre mellett igen sokat tanulhatok erről a hivatásról. Az elejétől fogva minden esetben támaszkodhatok rá, azt szoktam mondani, hogy kettőnk közül ő képviseli a szakmaiságot, a profizmust, önmagamra pedig inkább lelkes kíváncsiskodóként tekintek, és ez a kettő kiválóan kiegészíti egymást. Sokat köszönhetek a Kifigyelőnek, hiszen a műsor révén rengeteg olyan embert, történetet, világot ismerhettem meg, amelyek nélküle valószínűleg elkerülték volna az életemet. A vendégeink többségében sok a közös pont, amelyek közül az egyik legfontosabb az, hogy mindannyian szeretnének tenni valamit a fiatalokért és az egész közösségünkért, amivel természetesen mi sem vagyunk másként, és talán éppen ez az, ami összeköt bennünket, és ez az, ami igazán fontossá teszi ezt a műsort. És hogy levonjam a tanulságot – ahogyan a műsorok végén is szoktam –, a Kifigyelőnek köszönhetően sokkal nyitottabb, kommunikatívabb, érdeklődőbb lettem, és talán nem túlzás azt állítani, hogy a műsor egyfajta terápia számomra, amelynek során a vendégek és a beszélgetések által önmagamhoz is közelebb juthatok – fogalmazott a Kifigyelő műsorvezetője.

A műsor készítői szerették volna nagyszabású ünnepség keretében megünnepelni a Kifigyelő jubileumát, ám a járványügyi előírások miatt ettől eltekintettek, és úgy döntöttek, helyette október folyamán azokat a személyeket látják majd vendégül, akik kiemelten fontos szerepet játszottak a műsor húszéves történetében. A ma esti első adás vendégei Figura Terézia, Horváth Anikó és Muci Attila lesznek, ám mellettük több egykori munkatárs is hangüzenetben köszönti majd a hallgatókat, akiket szeretettel várnak este nyolc órától a 90,5, a 92,5 és a 104,2 mHz-en.