2024. április 26., péntek

Szerbia a legjobbak között lehet

– Végérvényesen megállapítható, hogy Szerbia gazdasága jóval kisebb mértékben esett vissza az év első felében, mint a Nyugat-Balkán, valamint Közép- és Kelet-Európa országaié – jelentette ki a Tanjug hírügynökségnek adott exkluzív interjúban Peter Tabak, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) a régióval megbízott vezető közgazdásza.

A szakértő nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a gazdasági növekedés tekintetében Szerbia az idén Európa legeredményesebb országai között lesz, de megjegyezte: biztosat nem lehet tudni, mivel ez több, a koronavírus-járványhoz köthető, egyelőre kiszámíthatatlan tényezőtől függ. Az EBRD-nek a regionális gazdasági kilátásokról szóló szeptemberi jelentésével kapcsolatban, valamint annak az adatnak a kapcsán, mely szerint az első félévben a szerbiai bruttó hazai termék (GDP) 0,6 százalékkal csökkent, Tabak elmondta, hogy az EBRD megtartotta korábbi prognózisát, mely szerint a térségben az idén a szerbiai GDP fog csökkenni a legkisebb arányban, 3,5 százalékkal. A jövő évre vonatkozóan a korábbi 6%-ról mégis 3%-ra csökkentette becslését, elsősorban azért, mert több országban, amely Szerbia jelentős kiviteli partnerének számít, ismét felerősödött a járvány. A bizonytalanság miatt a szeptemberi jelentésben egyébként az EBRD a térség minden gazdasága számára csökkentette a korábban prognosztizált értéket, a legnagyobb mértékben Albánia és Montenegró esetében (a májusi prognózishoz képest 7,5, illetve 5,5%-kal csökkentette a becsült arányt).

Tabak hangsúlyozta, hogy az első hat hónapban a szerbiai GDP főképpen azért csökkent a becsléseknél kisebb mértékben, mert a kormány a kellő időben és aránylag nagy, a hazai össztermék mintegy 10 százalékának megfelelő értékű segélycsomaggal mentette a helyzetet, de közrejátszottak az erőteljes közberuházások is. A gazdaságmentő csomag keretében a kormány komoly segítséget nyújtott a vállalatoknak, és segélyezte a polgárokat is. ,,Igaz, egyes támogatásokat talán célzottabban lehetett volna kiosztani, és azokhoz juttatni el, akik a leginkább rászorultak erre, de egészében véve a csomag sokat jelentett a szerbiai gazdaságnak” – mondta a londoni székhelyű nemzetközi pénzügyi intézmény szakértője. Értékelése szerint egyes szektorokban, így a kiskereskedelemben és az iparban már látszanak a válságból való kilábalás jelei, de például a turizmus a hazai idegenforgalom élénkülése ellenére is gyengélkedik, és az idén nem is valószínű a teljes felépülése. Tabak jó lehetőségeket lát a mezőgazdaságban és az információs technológiai szektorban. Kiemelte, hogy a bürokrácia csökkentésére, az adórendszer fejlesztésére és a közigazgatás hatékonyságára kell összpontosítani, hogy az ország még vonzóbbá váljon a külföldi befektetők számára. Úgyszintén fontosnak tekinti az ország gazdaságában jelentős szerepet játszó állami vállalatok igazgatásának reformját.