2024. április 26., péntek

Folytathatják a munkát az utazási irodák

Az idegenforgalmi minisztérium egyelőre nem vonja be a munkaengedélyeket

Október elsején lejárt a szerbiai turisztikai ügynökségek munkaengedélye. A hosszabbításhoz többek között szükségük van utazási garanciákra, amit a hatályban levő rendelkezések szerint banki jótállás vagy biztosítási kötvény formájában tudnak mellékelni. A koronavírus-járvány miatt kialakult bizonytalan helyzetben az irodák nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak hozzájutni ezekhez a dokumentumokhoz – figyelmeztetett már korábban is Aleksandar Seničić, a Szerbiai Utazási Irodák Országos Szövetségének (YUTA) igazgatója.

A probléma megoldásáról tegnap egyeztettek az idegenforgalmi minisztériumban. A Szerbiai Bankok Egyesületének képviselői ígéretet tettek arra, hogy a hét végéig előállnak egy olyan javaslattal, amely biztosítja a banki garanciák kiadását – mondta Rasim Ljajić idegenforgalmi miniszter. Az eddigi gyakorlatban ugyanis a biztosítási kötvények által jutottak utazási garanciákhoz az idegenforgalmi ügynökségek, a járványhelyzet miatt azonban ezt nem teszik lehetővé a kockázatelemzések. Így kénytelenek a banki garanciákra támaszkodni, amelyek alkalmazását azonban gyakorlati példa hiányában ki kell dolgozni. A törvény által biztosított, ám először alkalmazott lehetőségre kínálkozó megoldásokat a jövőben beépítik az utazási garanciákra vonatkozó szabályozásba is – ígérte a miniszter.

Ljajić hangsúlyozta azt is, hogy a banki garanciák által ígérkező megoldás szorgalmazásával párhuzamosan folynak az egyeztetések a biztosítótársaságokkal is. A minisztérium közvetítésével ugyanis igyekeznek enyhíteni az utazási irodák és a biztosítók között kialakult nézeteltéréseken, és megoldást találni a biztosítási kötvények kiadására is. A miniszter elmondása szerint ugyanis nem szokványos, hogy a biztosítók három nappal a munkaengedélyek lejárta előtt jelentsék be azt, hogy a magas kockázat miatt a továbbiakban nem tudják kiadni a turisztikai ügynökségek működéséhez szükséges kötvényeket.

– Ellentmondásos helyzet alakult ki, hisz a munkaengedély garanciához való kötése épp azt a célt szolgálja, hogy a turisták biztonságosan tudjanak utazni. Amennyiben azonban a biztosítók a jelenlegi helyzetben kockázatosnak minősítik az utazások szervezését, akkor ezzel ellehetetlenítik egy teljes gazdasági ágazat munkáját – magyarázta a miniszter.

Ljajić ígéretet tett arra, hogy az idegenforgalmi minisztérium egyelőre nem vonja be a turisztikai irodák munkaengedélyét. Az elkövetkező 7-10 napban várhatóan megoldódik a probléma, és az eddig megbízhatóan működő ügynökségek folytatni tudják a munkájukat – mondta a miniszter.