2024. április 26., péntek

OneBeat Balkans

Balkáni regionális zenei műhely zajlik Kishegyesen

 A múlt héten és a héten egy sajátos zenei kezdeményezésnek biztosít helyszínt a kishegyesi Kátai-tanya. A balkáni térségből és Amerikából érkezett zenészek egy közös műhelymunkán vesznek részt, amely során izgalmas zenei számok születnek. A OneBeat Balkans projektum koordinátora, Milica Milović Kinolli arról számolt be lapunknak, hogy amerikai kezdeményezésre jött létre a projektum.

– Ez a projektum az amerikai OneBeat programból származik. Az amerikai programot minden évben megszervezik, és az egész világból érkeznek rá zenészek. A OneBeat kezdeményezésére más országokban is létrejöttek hasonló projektumok, az eredeti programon részt vevő zenészek közreműködésével. Így jött létre a OneBeat Balkans is, Bajram Kinolli részt vett az amerikai OneBeat programon, és ő hívta életre a balkáni projektumot. A múlt évben szervezte meg az első OneBeat Balkanst. Az alapötlet az, hogy összejöjjenek a balkáni régió zenészei, valamint az amerikai zenészek, és közösen létrehozzanak egy zenei anyagot. A mostani programon 11 zenész vesz részt Albániából, Koszovóról, Macedóniából, Horvátországból, Szerbiából és Amerikából. Ők különböző műfajokban zenélnek, különböző hangszereken, de vannak köztük énekesek és producerek is – mondta el a koordinátor, majd azzal folytatta, hogy a járványhelyzet miatt igen korlátozottak a lehetőségeik. A programnak már áprilisban be kellett volna indulni, de akkor csak online formában tudtak találkozni. A munka gyakorlatilag az interneten keresztül kezdődött, a mostani program során csak befejezik a megkezdetteket. A végére össze fog állni egy koncertanyag, amivel a tervek szerint felléptek volna Újvidéken, Prištinában és Herceg-Noviban, de a járványhelyzet miatt a koncertek elmaradnak – számolt be Milović Kinolli, majd azzal folytatta, hogy az anyagot a Kátai-tanyán, közönség nélkül fogják bemutatni és rögzíteni. Most az a céljuk, hogy a felvételt a média segítségével mutassák be a régióban.

A program során ismert zenészek is ellátogattak a műhelymunka résztvevőihez, és közösen zenét készítettek. A munkában részt vett Visar Kuci, a Koszovói Filharmonikus Zenekar karmestere, aki egy külön számot írt a OneBeat Balkansra. A program vendége volt Rambo Amadeus, akivel az Urbano című számot adták elő, valamint Marko Luis, akivel szintén közösen fognak dolgozni néhány számon – mondta el a koordinátor.

A programnak a közös zenei anyag létrehozása mellett célja az együttműködés kialakítása is. Különböző országokból különböző műfajokkal érkeznek zenészek, és közösen dolgoznak több mint egy héten át. Ennek köszönhetően hosszabb távú együttműködések is születnek, amire a tavalyi OneBeat Balkansról is van példa – fogalmazott Milović Kinolli.

A OneBeat Balkans projektumot a belgrádi, a prištinai és a podgoricai amerikai nagykövetségek támogatják.