2024. április 26., péntek

Jótékony célokra ajánlotta fel nyolcmilliárd dolláros vagyonát

Szétosztotta 8 milliárd dolláros vagyonát a milliárdos Chuck Feeney, és ezzel megvalósította élete álmát. Az elmúlt 38 év során Feeney, aki a Duty Free bolthálózat társalapítója volt, humanitárius szervezeteknek és egyetemeknek ajánlotta fel a pénzét, azzal a céllal, hogy az összes vagyonát még életében eladományozza. Ezen a héten a 89 éves üzletembernek végül sikerült valóra váltania a tervét. Feeney az Atlantic Philantrophies nevű szervezetén keresztül jótékonykodott, amelyet titokban alapított meg 1982-ben. Amíg aláírta azokat a papírokat, amelyek a szervezet bezárását jelentették, elmondta, nagyon elégedett, hogy mindez még életében befejeződött. San Franciscóban található kicsi, bérelt lakásából üzenetet küldött más szupergazdagoknak is, akik megígérték, hogy szétosztják a vagyonukat, de csak a haláluk után. Feeney azt üzeni nekik, hogy tegyék meg, amíg életben vannak, nem fogják megbánni. Az üzletember, aki a legtöbb pénzét titokban adományozta, reménykedett abban, hogy több milliárdos is követni fogja a példáját, és a vagyonát a jelenleg legégetőbb globális problémák megoldására használja fel – írja a Guardian. Sokszor rámutatott arra, hogy a gazdagság felelősséggel jár.

– A gazdagoknak felelősséget kell vállalniuk, hogy olyan dolgokra használják fel a pénzüket, amik az emberek életét jobbá teszik, ellenkező esetben ugyanis megoldatlan problémákat hagynak maguk után a következő nemzedékeknek – közölte Feeney.

Christopher Ashley, az Atlantik philantropis szervezet igazgatója elmondta, hogy Feeney sohasem kényszerítette rá saját nézeteit más gazdagokra, de sokszor feltette a kérdést: Mennyi jacht és cipő szükséges egy személynek? Miért halmoznak fel az emberek akkora vagyont, hiszen ha körülnéznek, láthatják maguk körül a világ hatalmas szükségleteit.