2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Szerbia, a lángmentes övezet

Predrag Kon elégedetlen a középiskolákban jellemző magatartással

A pravoszláv családi ünnepek, a szlavák ideje alatt kívánatos magatartásról nyilatkozott a Prva Tv-nek Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja, majd arra kérte a polgárokat, hogy ha meg is ünneplik a család védőszentjének a napját, azt a javasolt óvintézkedésekkel összhangban tegyék. Senkinek sem kellene egy valóban szép nap miatt kockáztatnia saját és mások egészségét, nyomatékosította, hozzátéve: számára egyáltalán nem világos, hogy bizonyos alkalmi rendezvények egyesek számára miért fontosabbak az egészség megőrzésénél.

Kitérve arra, hogy miért javasolta a válságstáb a vendéglátóhelyek nyitvatartásának a meghosszabbítását, míg nem támogatta a vásárokhoz hasonló gazdasági jellegű tömeges rendezvények megtartását, Kon kifejtette, hogy a vendéglátóhelyek munkaidejét egyik pillanatról a másikra is módosítani lehet az éppen aktuális járványhelyzettel összhangban, míg a vásárok, vagy a konferenciák megtartásának tekintetében nincs lehetőség a gyors döntéshozatalra.

– Kötelességünk minél tökéletesebbé tenni a vendéglátóhelyek működésének, illetve azok a járványhelyzetre gyakorolt hatásának az ellenőrzését, hogy szükség esetén minél gyorsabban reagálhassunk. Mindenhol körülöttünk fellángolt a járvány, de a napok is egyre hidegebbek, nem beszélve arról, hogy a jelenleg hatályos intézkedéseket folyamatosan megszegik. Ebben biztos vagyok, mivel rendszeresen kapok szabályszegésekről készített felvételeket. Mindennek ellenére a járványhelyzet jelenleg stabil és elégedettek lehetünk vele – fejtette ki Predrag Kon.

A szakértő beszámolójának értelmében Belgrádban 21 általános iskolában jelent meg a SARS-CoV-2, négyben immár másodszor, csak más osztályokban. A fővárosban hét középiskola áll járványügyi ellenőrzés alatt. Kon szerint az általános és a középiskolákban nem ugyanúgy hajtják végre a járványügyi korlátozásokat. A középiskolások magatartását különösen figyelemmel kell kísérni, hiszen az egyetemisták mellett ez a korosztály terjeszti a legkifejezettebben a vírust, közölte Kon, majd azt is elmondta, hogy értesülései szerint bizonyos oktatási intézményekben egyes tanárok mondják azt a diákoknak, hogy a maszkviselésre semmi szükség nincs.

A beszélgetés folytatásában az influenza-elleni, az eddigi elmondások szerint október 1-jén kezdődő immunizációról volt szó. Az országba érkező védőoltást 3 évnél idősebbek kaphatják meg, mondta a szakértő, arra kérve mindenkit, főleg a veszélyeztetett kategóriákba sorolható polgárokat, hogy igényeljék az influenza-elleni vakcinát.

Sanja Radojević Škodrić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap igazgatója megerősítette, hogy eddig 344 ezer adag oltóanyag érkezett az országba és az immunizációnak október 1-jén kellene megkezdődnie. Emlékeztetett arra is, hogy a „védőoltás egyesek számára kötelező, például az egészségügyben és a szociális védelemben dolgozók számára.”

65 fertőzött – egy elhunyt

A mai járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 7315 koronavírus-tesztet végeztek el az országban, ebből 65 eredménye volt pozitív (0,88 százalék). Lélegeztetőgépen 20 páciens van. Az utóbbi 24 óra alatt egy páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel 749-re növekedett az elhunytak száma, a halálozási arány 2,24 százalék. Kórházban 261 személyt kezelnek. A járvány kezdete óta 1.127.678 koronavírus-tesztet végeztek el az országban és 33.479 koronavírus-megbetegedést jegyeztek.

 

Tunéziába is utazhatunk, negatív teszttel

Tunézia belgrádi nagykövetsége megerősítette, hogy mostantól a narancssárga besorolású epidemiológiai országok közé sorolják Szerbiát. Ez azt jelenti, hogy az észak-afrikai országba 120 óránál nem régebbi – a mintavételtől számítandó –, negatív PCR-teszttel utazhatnak be a szerbiai polgárok, azzal, hogy a beutazást követő 7 napban vesztegzárban kötelesek maradni azon a címen, amit előre megjelöltek – ez például a szálloda lehet. Ha a narancssárga besorolású országból érkező turista szeretné elhagyni a hotelt, a megérkezését követő hatodik napon saját költségén PCR-tesztet végeztethet el és ha az negatív, szabadon közlekedhet – legalábbis az USA egyik kormányhivatalának honlapján található, részletesebb magyarázat értelmében.