2024. április 26., péntek

Megtalálták a lezuhant MiG-21-es repülési adatrögzítőjét

Megtalálták a Mali Zvornik közelében pénteken lezuhant MiG-21-es típusú vadászgép meglehetősen jó állapotban maradt repülési adatrögzítőjét – jelentette be Aleksandar Vulin honvédelmi miniszter. Ez a rögzítő hozzájárulhat ahhoz, hogy pontosan kiderítsék, hogyan történt a baleset, melyben a katonai jármű mindkét pilótája, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević életét vesztette.

Mint már hírül adtuk, a gép egy ház udvarába csapódott be, a ház tulajdonosát égési sérülésekkel szállították a loznicai kórházba. Az illetékesek két bizottságot alakítottak, hogy kiderítsék a tragédia okát. A helyiek elmondása szerint minden nagyon gyorsan történt. A vadászgép kétüléses kiképzőváltozata egy ház udvarába esett.

A Védelmi Minisztérium közleménye szerint a repülőgépet a reggeli felszállás előtt az előírásoknak megfelelően ellenőriztek, és repülésre alkalmasnak minősítették. A MiG-21-est az 1950-es évek végétől gyártották, a Szerb Katonaság aktív szolgálatában csak ez az egy kiképzőpéldány állt már. A 16158 lajstromszámú gépet 1986-ban szerezte be az akkori Jugoszláv Néphadsereg, 2016-ben esett át az utolsó modernizáción, repülési engedélye 2026-ig volt érvényes, a modell már elavultnak számít, de a gép technikailag üzemképes volt. A tragédia után a helyszínre érkezett Aleksandar Vulin illetékes miniszter, valamint a légierő és a légvédelem mentőegységei is.