2024. április 19., péntek

Családias hangulatú kirándulás a kisvárosban

Ada turisztikai kínálata a strandfürdőtől a Tisza-parti sütés-főzésen át a könnyűzenei fesztiválig és Szarvas Gábor mellszobráig

Ada egy Tisza-parti kisváros. Az ide látogató kirándulót nem impozáns műemlék épületek és lenyűgöző múzeumok fogadják, hanem egy csöndes és családias hangulatú település, amely csodás természeti környezetben fekszik a Tisza partján. Ez jelenti Ada varázsát, a látvány és a nyüzsgés helyett a nyugodt környezet és a családias hangulat. Itt szinte minden elérhető gyalogosan, a szálláshelyek, a boltok, a kisvendéglők, a fürdőhelyek, a sátortábor és a helytörténeti látványosságok. Az ember itt mindig talál magának egy nyugodt helyet a pihentető kikapcsolódáshoz, fürdőzéshez, sütéshez-főzéshez, táborozáshoz. Ezért azoknak ajánlanám, akik néhány napos csöndes pihenésre vágynak egyedül vagy családdal, mert ezt megtehetik Adán elfogadható áron még koronavírus-járvány alatt is, amely miatt az idén sajnos a legjelentősebb helyi rendezvényeket szinte kivétel nélkül lemondták a szervezők.

A strandfürdő az egyik népszerűbb turisztikai célpont (Csincsik Zsolt felvétele)

A strandfürdő az egyik népszerűbb turisztikai célpont (Csincsik Zsolt felvétele)

Ada leginkább a nyári hónapokban vonzó a kirándulóknak, főként a fürdőzők és a vízi sportokat kedvelők számára, illetve a könnyűzenei fesztiválja miatt a fiataloknak. A községi önkormányzat által üzemeltetett strandfürdő közkedvelt nemcsak helyiek, hanem a vidékiek között is, akik egész Vajdaságból érkeznek. Sőt, az anyaországból is rendszeresen jönnek látogatók a strandfürdőbe, amely június elejétől augusztus végéig tart nyitva. Így egy meleg nyári napon akár néhány ezer ember is megfordul a létesítményben, amely egy hatalmas parkban található három, köztük egy olimpiai és egy gyermekmedencével, vízi csúszdákkal, játszótérrel, sportpályákkal, valamint vendéglőkkel. A parkban padok és asztalok várják a fürdőzőket, akik az erős nap elől behúzódhatnak a fák hűvösébe, ezért is kiváló kisgyermekes családoknak. A belépőjegy, az étel- és italárak elfogadhatók a strandfürdőben, de otthonról is fel lehet pakolni, ha valaki jobban szereti a hazait. Az étteremben lehet ebédelni, a büfében lángost és más gyorsételeket venni, illetve sokféle ital közül válogathatnak a vendégek, akik fagylaltot is vásárolhatnak a helyszínen. A strandfürdő a helyszíne még a többnapos modern elektronikus zenei fesztiválnak, a Green Future Fesztiválnak, amelyre bel- és külföldről mintegy tízezer fiatal érkezik Adára, hogy a műfaj legnevesebb európai képviselőinek koncertjein vegyen részt. Az augusztus eleji fesztiválra mindig felbolydul a kisváros, hiszen fiatalok sokasága lepi el néhány napra az utcákat és a tereket.

A strandfürdő szomszédságában kitűnő étterem várja a vendégeket, valamint szálláshelyek a panzióban és a hostelben. A vendégek szálláshelyet találhatnak még az innen néhány száz méterre lévő hotelben, amely a település központjában található, illetve magánházaknál is. A településen több hangulatos kisvendéglő, pizzériák, kávézók, fagylaltozók és cukrászdák várják a vendégeket. A strandfürdő szomszédságában wellnessközpont is épül, amelyet a tervek szerint 2021 nyarán nyitnak meg a látogatók előtt. A 2803,5 négyzetméternyi alapterületű wellnessközpont néhány száz férőhelyes lesz, ahol három beltéri termálvizes medencét alakítanak ki, köztük egy-egy relax-, élmény- és gyermekmedencét. A medencék mellett finn szauna, gőz- és pezsgőfürdő is lesz a létesítményben, de ez még a jövő zenéje.

A strandfürdő egy park a parkban, mivel a rekreációs központban található, ahol a kiterjedt parkosított terület mellett van több labdarúgó-, tenisz- és kültéri akadálypálya, illetve fedett műfüves focipálya és játszótér is. A helyszín kiválóan alkalmas sétára és sportolásra.

A Tisza-part a fürdőzés mellett kitűnő hely a főzésre is (Csincsik Zsolt felvétele)

A Tisza-part a fürdőzés mellett kitűnő hely a főzésre is (Csincsik Zsolt felvétele)

Néhány perces sétára található innen a Tisza-parti töltés másik oldalán a folyóparti strand vendéglővel, padokkal, napernyőkkel, zuhanyzóval, öltözővel, toalettel, stéggel és homokos fövennyel. Kiváló hely a fürdőzésre, akik szeretik a folyóparti környezetet és a nyugalmat. A strand szomszédságában helyezkedik el a sátortábor, ahol sátorozhatnak vagy lakókocsiban pihenhetnek az erre vágyók. A tábor őrzött terület, a táborozóknak jutányos áron biztosítanak villanyáramot, valamint meleg vizet és tisztálkodási lehetőséget a konténerzuhanyzókban. A folyóparti strand és a sátortábor is kiváló hely a sütéshez-főzéshez nagyobb társaságok és a családok számára is. A kirándulók szabadon készíthetnek roston sülteket és bográcsos egytálételeket, közben fürdőzhetnek, és élvezhetik a napsütés vagy az ártéri erdő hűvösét. Kiváló alkalom mindkét helyszín arra, hogy az ember a pihenést a fürdőzéssel és a kulináris élvezetekkel összekapcsolja a nyári forróságban. A sátortábor mellett van a folyami kikötő, ahol a kiránduló biztosan talál egy-két csónakos embert is, aki némi aprópénzért vagy ingyen is hajlandó egy rövidebb sétahajózásra elvinni a szőke Tiszán, amely magában is feledhetetlen élmény. Viszont akinek van kenuja vagy kajakja, az otthon ne hagyja, mert egy-egy jó evezés a folyón már magában felér egy nagyszerű kirándulással. Közben meg lehet tekinteni az adai hidat, amely egy ideig az ország legmagasabb függőhídja volt, vagy az Aranka folyó torkolatát a bánáti oldalon. A Tiszán emellett horgászni is lehet, horgászengedéllyel. Adán emellett lehet még horgászni a hídfeljárónál lévő mesterséges tóban némi aprópénz fejében, illetve a kisvárostól néhány kilométerre lévő Budzsák-tavon. Ennek a 14 kilométer hosszú és 112 hektár területű tónak az átlagos szélessége 50 méter, maximális mélysége 4 méter, bőségesen jut hely a horgászatra, a kis erdőnél stég is van a tavon. Adán a vadászturizmusnak is nagy hagyományai vannak, hiszen Ada község nagyon gazdag vadászterületekkel rendelkezik.

Az adai templom a fémszerkezetű tornyáról híres (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai templom a fémszerkezetű tornyáról híres (Csincsik Zsolt felvétele)

Adán a helytörténeti látnivalók között érdemes megtekinteni a település központjában lévő Szentháromság katolikus templomot, amelyet 1795-ben szenteltek fel. A templomban néhány éve restaurálták az oltárképet, és megújult a szentély, a szakrális építmény mégis a fémszerkezetű tornyáról híres. Az adai templomtoronyhoz hasonlót máshol aligha látni, mivel a torony vasidomokból készült, hogy átfújjon rajta a szél, miután a korábbi fedett tornyot 1968 nyarán annyira megrongálta egy vihar, hogy le kellett bontani. Az átutazókat gyakran meg is téveszti a fémszerkezetű torony, hiszen azt hiszik, nincs befejezve.

A templomkapunál kezdődik a kisváros sétánya, ahol kávézók, éttermek és fagylaltozók várják a vendégeket, illetve itt rendezik meg minden évben július 2-án az Ada-napi kirakodóvásárt és augusztus 15-én a Nagyboldogasszony-napi kézművesvásárt. A templom szomszédságában található a Cseh Károly Általános Iskola központi épülete, amelynek felújítása során a régi épületszárnyban, az egykori zárdában jelentős művelődéstörténeti emlékek kerültek elő a meszelés alól. Az egyik első emeleti tanteremben, amely egykoron Szent Józsefnek felszentelt zárdakápolna volt, ismét láthatóvá vált az Úr Jézust és Alacoque Szent Margitot ábrázoló, a teljes mennyezetet betöltő barokk freskó, amelyet két éve helyre is állítottak.

Minden ősszel megrendezik a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat (Csincsik Zsolt felvétele)

Minden ősszel megrendezik a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat (Csincsik Zsolt felvétele)

A település központjában található az adai születésű nyelvésznek, Szarvas Gábornak, a magyar nyelvművelés megteremtőjének mellszobra. Az ismert nyelvész tiszteletére a nevét viselő könyvtárban emlékszobát alakítanak ki, amelyet a tervek szerint októberben avatnak fel, és nyitnak meg a nagyközönség számára a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok alkalmával, amelyre neves nyelvészek érkeznek előadásokat tartani a Kárpát-medence magyarlakta területeiről.

A település központjától negyedóra gyaloglásra található a Svetozar Miletić utca 90. alatt az adai tájház, amely arra szolgál, hogy egy helyen, sűrítve mutassa be a tájegység lakóinak hajdani, mára jobbára már letűnt életformáját, lakberendezését, munkaeszközeit, használati tárgyait, kultúrájának tárgyi emlékeit. Az adai tájház felszereltség tekintetében a középkategóriába sorolható. A tájház nyitvatartása időszakos, telefonos bejelentkezés alapján lehet megtekinteni. A tájház a helyszíne a Mesterségek napja rendezvénynek, amelyen helyi és környékbeli kézművesek tartanak foglalkozásokat a fiataloknak. A népművészet körébe tartozik még a Vadvirág Hagyományápoló Kör által szervezett népzenei és néptánctábor, amelyet több mint két évtizede rendeznek meg Adán, és az egyik legrégebbi ilyen jellegű rendezvény az országban.

Adán járva bárkit könnyen elfoghat a Jugó-nosztalgia, mivel több szobor és emlékmű állít emléket az egykori szocialista-kommunista időszaknak. Ez alól az utcanevek sem kivételek, hiszen a település központjában található a Felszabadulás tér az önkormányzat épületével, az onnan induló főutcának egyik irányba Lenin elvtárs a névadója, a másikba pedig Tito marsall. Emellett számtalan utca viseli egykori kommunista néphősök nevét is. Rákosi Mátyás híres-hírhedt magyar kommunistáról viszont nem neveztek el utcát, habár ő Ada szülöttje volt, Rosenfeld Mátyásként látta meg a napvilágot a Tisza-parti településen.

A katolikus templom két oldalán egy-egy park van, az egyikben két kivégzett kommunista mellszobra áll, a másikban II. világháborús emlékmű. A település központjától öt perc gyaloglásra van egy másik 20. századi építmény is. Ez az Urunk mennybemenetele szerb ortodox templom, amely 1925–1926-ban épült. A szakrális épület méreteiben, külső díszítésének gazdagságában, illetve belső terének festőisége tekintetében impozáns építmény, egyike azon ritka kupolás templomoknak, amelyeket a 20. század első felében építettek Vajdaságban.

Ada közelében található még a hamisíthatatlan szállási hangulatú Koós- és a Mátyás-tanya, ahol előadások, továbbképzések, konferenciák, családi rendezvények és egyéb programok szervezhetők, valamint szálláshelyek várják a csendre és nyugalomra vágyókat. Továbbá egy régi, letűnt kor emléke még Ada közelében a völgyparti szélmalom, amelyhez hasonló építményekből mindössze néhány maradt fenn Vajdaságban.

Nyitókép: Az adai templom a fémszerkezetű tornyáról híres (Csincsik Zsolt felvétele)