2024. április 26., péntek

Életet menthet

Szombaton véradást szerveznek a Galleria Szállodában

A szív világnapja alkalmából véradási akciót szerveznek a Galleria Szálloda átriumában szombaton délelőtt 10 és 13 óra között. Az akciót a Vöröskereszt szabadkai szervezete, a Szabadkai Egészségház, a Szabadkai Gyógyszertár, a Szabadkai Közkórház vérellátó osztálya, valamint a szabadkai Közegészségügyi Intézet együttműködve szervezi meg. Az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón pénteken dr. Zorica V. Dragaš, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet egészségfejlesztő központjának képviselője és dr. Verica Dronjak, a Szabadkai Egészségház megelőzési központjának orvosa a szív egészségének megőrzésére, a helyes táplálkozásra, az egészséges életmódra és a rendszeres testmozgás fontosságára hívta fel a polgárok figyelmét.

– Tavaly az észak-bácskai körzet területén szív- és érrendszeri betegségek következtében 1513-an vesztették életüket, ebből 649 férfi és 864 nő. A szívizom megbetegedésének következtében 269-en, agyvérzésben pedig 140-en haltak meg – nyilatkozta dr. Verica Dronjak.

A szombati véradás szlogenje Ébreszd fel a szíved, adj vért, és ments életet. Az akción megjelenő véradók mindegyike teacsomagban részesül, a Szabadkai Gyógyszertárak jóvoltából – osztotta meg velünk Jelena Pavlović, az intézmény igazgatója.

Nevena Lukić, a szabadkai Vöröskereszt szakmunkatársa azt javasolta minden potenciális véradónak, hogy reggel nyolc óra előtt fogyasszák el a reggelijüket, ne erőltessék meg magukat, és igyanak megfelelő mennyiségű vizet.

– A Fidelinka kenyérgyár biztosítja az uzsonnát, a Méhészek Egyesülete pedig mézes süteményt kínál a véradóknak. Emellett előadást is tartunk az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás fontosságáról. Arra kérem a polgárokat, hogy ne várjanak a véradással, segítsenek embertársaikon, hisz egy egység vérrel legalább 2-3 ember életét menthetjük meg – mondta a Vöröskereszt szakmunkatársa.